Méhnyakrák elleni védőoltás

2014 óta a Nemzeti Immunizációs Program részeként  minden 7. évfolyamos lány, aki betöltötte 12. életévét ingyenesen jogosult a HPV elleni védőoltásra. Nekik ez a védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz a Cervarix oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásásnak határideje 2017.10.24.

Az oltási sorozat első részét 2017 novemberében, második részét pedig 2018  májusában kapják majd a lányok.

Az idősebb korosztály számára receptet tudunk biztosítani, majd az oltóanyag kiváltása után vállaljuk annak beadását.

Mi a HPV?

A HPV (human papillomavírus) egy gyakori vírus, mely a nőket, férfiakat egyaránt fertőzi. Több mint 100 típusa van (ezeket felfedezésük szerint számokkal jelölik), melyek közül 30 a genitális (nemi) szervek környékét fertőzi meg, 15 típusa bizonyítottan onkogén. Egyes típusok méhnyakrákot, hüvelyrákot, szeméremtestrákot okozhatnak, más HPV típusok genitális szemölcsöket és jóindulatú méhnyaki elváltozásokat válthatnak ki. A típusokat rákkeltő képességük alapján 3 csoportba sorolják, magas (16,18,31,33,35,45,51,52,56,58,59,66,68), alacsony (6,11,42,43,44,45) és nem azonosított kockázatú csoport létezik. A magas kockázatú típusok bizonyítottan okozhatnak méhnyakrákot, ezek közül a HPV 16 és 18 az esetek 70%-áért, a többi típus a maradék 30%-ért felelős. HPV nélkül gyakorlatilag nincs daganat. Az alacsony kockázatú típusok a nemi szerveken kialakuló szemölcsökért felelősek, a HPV 6 és 11 okozza ezek 90%-át. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 660 millió embernek van HPV fertőzése, méhnyakrák miatt pedig több mint 650 nő hal meg a világon naponta. Magyarországon a szexuálisan aktív 15-24 évesek majdnem negyede érintett, azaz minden 4. fiatal human papillomavírussal fertőzött. A fertőzött személy jellemzően panasz és tünetmentes, ezért egyrészt úgy terjesztheti a vírust, hogy nem is tud róla, másrészt az esetlegesen kialakuló betegséget lehet, hogy csak előrehaladott állapotában fogják  diagnosztizálni. Hazánkban az összlakosságot tekintve a méhnyakrák okozta halálozás a 9. helyen áll, míg a női daganatos megbetegedéseket tekintve világviszonylatban is és Magyarországon is a mellrák után a 2. leggyakoribb halálok, évente közel 500 nő hal bele.

Hogyan terjed a fertőzés?

A fertőzés a fertőzött területek érintkezésével, összedörzsölésével, főleg szexuális úton történik. Mivel bőr-bőr kontaktus útján is terjed (nem csak abban az esetben, amikor behatolás is történik), az óvszerrel való védekezés ugyan jelentősen csökkentheti a fertőzés esélyét, azonban teljes védelmet nem nyújt. Mivel évekig tünetmentesen lappanghat, sem a fertőzött személy, sem a környezete nem tud a továbbvitel veszélyéről.

Hogyan kezelhető a HPV fertőzés?

Jelenleg nincs bizonyított kezelés, az emberek többségénél a szervezet védekező mechanizmusa elegendő ahhoz, hogy megszabaduljon a vírustól. Ez a magas kockázatú HPV típusoknál 12-18 hónap alatt történik meg, de egyéb vírusfertőzésekkel ellentétben a vírussal való találkozás után nem alakul ki megfelelő immunválasz, ami azt jelenti, hogy a nők egész életükben veszélyeztetettek, bármikor kialakulhat újabb fertőzés. A HPV fertőzés lehetséges következményei (méhnyakrák, genitális szemölcsök) közül egyesek gyógyíthatók.

Megelőzés

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványkontroll Központ (ECDC) 2008. januári jelentése szerint a serdülőkorú lányok oltása hatékony stratégiát jelent a méhnyakrák ellen.

Az oltás fő célcsoportját a nemi élet megkezdése előtt álló lányok jelentik. Részükre a jelenlegi kutatási eredmények alapján 100%-os védelmet jelent az oltás a HPV okozta méhnyakrák ellen. Az oltás 9 éves  kortól alkalmazható. A nőgyógyászok 10-15 éves korban tartják a legoptimálisabbnak a beadás időpontját, mivel ebben az életkorban egyrészt remélhetőleg a szóban forgó lány nem élt még szexuális életet, másrészt serdülőkorban az immunrendszer olyan állapotban van, hogy a kiváltott immunválasz jóval erősebb lesz, mintha az oltásra későbbi életkorban kerül sor. Természetesen később is beadható az oltás, de amennyiben már történt szexuális érintkezés, az oltást meg kell, hogy előzze egy HPV szűrés (ezt kérésre nőgyógyász végzi). Hangsúlyozandó, hogy az oltás csak kiegészíti és nem helyettesíti a méhnyakrák szűrést, melyen minden felnőtt nőnek ajánlott rendszeresen részt vennie, hiszen a méhnyakrák elleni védekezés két alappilére az oltás és a szűrés, melyek együtt megvédik (megvédenék) a nőket.

A védőoltásról

A HPV elleni védőoltásnak jelenleg három típusa van forgalomban Magyarországon.

Kétkomponensű védőoltás - Cervarix

Ez a védőoltás igényelhető október 24.-éig az önkéntes és térítésmentes iskolai program keretén belül a 12. életévüket betöltött,  a 2017/2018-as tanévben a 7. évfolyamot végző lányok részére.

Ez a vakcina elsősorban a HPV 16-os és 18-as típusaival szemben nyújt védelmet, amelyek a

méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozzák.

A kétkomponensű védőoltás a HPV 16-os és 18-as típusaival szemben biztosít védelmet, és a következő betegségek előzhetők meg általa: méhnyakrák, szeméremtesti rák, hüvelyrák.

Hogyan kell megkapni a kétkomponensű védőoltást?

9-14 éves korban 2 oltás elegendő (amíg a 15. életévét be nem tölti, és az első oltás időpontját kell figyelembe venni), melyeket 6 hónap különbséggel kell beadni. 15 éves vagy ennél idősebb személyeknél 3 oltás szükséges a teljes védelem kialakulásához, melyet fél év alatt kell beadni.

 

Négykomponensű védőoltás - Silgard

Ez az oltóanyag szélesebb körű védelmet biztosít, de az állami oltási programban jelenleg nem igényelhető, nőgyógyásznál vagy a iskola/házi gyermekorvosnál lehet kérni, és recept ellenében gyógyszertárban megvásárolni, ára 28-30.000Ft/db.

Ez a vakcina a 16-os és 18-as magas rákkockázatú típusok mellett a 6-os és 11-es alacsony rákkockázatú, de igen kellemetlen nemi szervi szemölcsöket (condylomákat) okozó HPV típusok ellen is védelmet nyújt. Fontos tudni, hogy ezt a védőoltást fiúk is megkaphatják. A négykomponensű védőoltás aHPV16-os, 18-as, és a 6-os és 11-es típusaival szemben biztosít védelmet és a következő betegségek előzhetők meg általa: méhnyakrák, szeméremtesti rák, hüvelyrák, végbélnyílás körüli daganatok, nemi szervi szemölcsök.

Hogyan kell megkapni a négykomponensű védőoltást?

9-13 éves korban 2 oltás elegendő, melyeket 6 hónap különbséggel kell beadni, de választható a 3 oltásból álló sorozat is. 14 éves vagy ennél idősebb személyeknél a teljes oltási sorozat, 3 oltás szükséges a teljes védelem kialakulásához, melyeket fél év alatt kell beadni.

 

Legújabb - Gardasil

A humán papillómavírus (HPV) 6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típusai által okozott megbetegedések ellen nyújt védelmet. Önköltséges, ára kb. 28-30.000 Ft/db.

A Gardasil 9 kilenc éves kortól kezdve serdülőknek és felnőtteknek adható.
9- 14 éves kor között a  Gardasil 9 egy 2 adagos oltási séma szerint adható be:
- Első injekció: egy kiválasztott időpontban
- Második injekció: az első injekció után 5-13 hónappal
Ha a vakcina második adagja az első adag után kevesebb mint 5 hónappal kerül beadásra, minden esetben be kell adni egy harmadik adagot is.
A Gardasil 9 beadható egy 3 adagos oltási séma alapján is:
- Első injekció: egy kiválasztott időpontban
- Második injekció: az első injekció beadása után 2 hónappal (leghamarabb egy hónappal az első adag beadását követően)
- Harmadik injekció: az első injekció beadása után 6 hónappal (leghamarabb 3 hónappal a második adag beadását követően)
Mindhárom adagot egy éven belül be kell adni.

15 éves kortól a  Gardasil 9 egy 3 adagos oltási séma szerint adható be:
- Első injekció: egy kiválasztott időpontban
- Második injekció: az első injekció után 2 hónappal (leghamarabb egy hónappal az első adag beadását követően)
- Harmadik injekció: az első injekció után 6 hónappal (leghamarabb 3 hónappal a második adag beadását követően)
Mindhárom adagot egy éven belül be kell adni.

A védelem időtartama jelenleg nem ismeretes. Hosszú távú követéses vizsgálatokat folytatnak annak megállapítására, hogy szükséges-e emlékeztető adag beadása.

Bővebb infó az orvosiban (212-1494/114, krisztina.monostori@bmrg.hu)

 

Forrás:ÁNTSZ, SZNPTT, házipatika.com