Menza 2015

 

Tisztelt Szülők,

2015 január 1-től megváltoztak a közétkeztetésre vonatkozó jogszabályok, ehhez igazodva kell nekünk is a továbbiakban a gyermekek étkezését biztosítani.

A jogalkotó egyértelmű szándéka, hogy a gyermekek táplálkozását egészségesebb irányba terelje, ezt pedig különböző intézkedésekkel próbálja elősegíteni:

Felhasználási előírások, korlátozások:

A jogszabály rendelkezik a különböző felhasználható anyagokról, illetve azok mennyiségéről is. Így például a korábbiakhoz képest csökkenteni kell az ízesítőanyagok (só, cukor) mennyiségét, de nem lehet például 23%-nál magasabb zsírtartalmú húsokat felhasználni ételkészítéshez.

A már eddigiek mellett további tiltásokat is tartalmaznak az előírások. Például az italként adott tejhez cukor nem adható.

Tejfölt is csak ételkészítéshez használhatunk. Ezért például a túrós-tejfölös tészta is lekerül véglegesen az étlapról.

 A cél az, hogy az elkészült ételek só, cukor, szénhidrát és zsiradék tartalma csökkenjen, illetve minél több zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű pékáru, illetve alacsony zsírtartalmú tejtermék és hús kerüljön a gyerekek tányérjára.

Átláthatósággal kapcsolatos változások:

Tovább szigorítja a törvény az alapanyagok beszerzésére vonatkozó előírásokat, melynek célja, hogy ismeretlen eredetű áru a későbbiekben se kerülhessen a közétkeztetésbe.

Emellett a közétkeztetésben használt anyagokat, eszközöket teljes körűen el kell különíteni az egyéb étkezésektől.

Ezek alapján nem tudunk tányért, evőeszközöket, hűtő és melegítőeszközöket biztosítani azok számára, akik otthonról hozzák magukkal ebédjüket.

Speciális étrendre vonatkozó előírások:

A változások miatt nem tudjuk biztosítani az étkezést azoknak a gyerekeknek, akik speciális étrend alapján étkeznek. Számukra kívülről, olyan konyhákról tudjuk megrendelni az ebédet, amelyek a jogszabályi feltételeknek megfelelnek.

Tájékoztatás:

Az étlapon feltüntetjük minden étkezés számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, illetve számított sótartalmát, valamint az allergén összetevőket.

 

Trippon László

gazdasági vezető

Az ön böngésző programja nem támogatja a PDF fájlok megjelenítését! Használjon "Adobe Acrobat Reader" -t vagy lehetőség van a fájl letöltésére.


Fájl letöltése.


Az ön böngésző programja nem támogatja a PDF fájlok megjelenítését! Használjon "Adobe Acrobat Reader" -t vagy lehetőség van a fájl letöltésére.


Fájl letöltése.