MMR oltás - 6. osztály

Az oltás életkorhoz kötött, kötelező védőoltás (amennyiben a gyermek már máshol megkapta ezt az oltást, azt igazolni kell). 

A 6. évfolyamosok oltására 2017.09.25.-én kerül  majd sor.

Ez a kombinált oltás védelmet nyújt a kanyaró (morbilli), a mumpsz(parotitis) és a rózsahimlő (rubeola) betegségek ellen, oly módon, hogy a szervezet a bejuttatott élő, gyengített vírusok ellen ellenanyagot termel. A 6. évfolyamosok oltása emlékeztető oltás, ilyen oltásban a gyermekek 18 hónapos korukban már részesültek. Ezzel az oltással fenntartható az egész életre szóló védettség.

Nem oltható az a gyermek, akinél korábban oltás beadása után bármiféle probléma lépett fel, aki lázas beteg, illetve megfontolandó annál, aki neomicinre érzékeny.

Mint minden gyógyszernek, ennek a vakcinának is lehetnek mellékhatásai, de tapasztalataink szerint ezek igen enyhék, illetve ritkán fordulnak elő. Az oltás helyén keletkezhet bőrpír, előfordulhat fájdalom, 7-10 nap múlva hőemelkedés, láz, testszerte apró piros kiütések, nyirokcsomó duzzanat, enyhe nátha. A tünetek borogatáson, lázcsillapításon kívül teendőt nem igényelnek.

Néhány szó az oltással megelőzhető betegségekről:

A kanyaró (morbilli) cseppfertőzéssel terjedő, vírus okozta, testszerte kiütésekkel járó fertőző betegség. Lappangási ideje 9-10 nap. Leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás, de agyvelőgyulladást is okozhat.

A mumpsz, más néven járványos fültőmirigy gyulladás (parotitis) szintén cseppfertőzéssel terjedő vírusbetegség, mely a nyálmirigyek duzzanatával jár. Gyulladásukkor az arc jellegzetesen megdagad és fáj. Súlyos szövődménye a heregyulladás.

A rubeola lappangási ideje 2-3 nap. Ez a vírusbetegség enyhe betegségként zajlik láz, apró kiütések és tarkótáji nyirokcsomó duzzanat formájában. Veszélyes azokra a várandós nőkre, akik korábban oltásban nem részesültek, illetve gyermekkorukban nem estek át a betegségen, mert a magzatnál fejlődési rendellenességeket okozhat. 

Forrás: ÁNTSZ