DTaP oltás - 6. osztály

A diftéria - tetanusz - acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó védőoltás életkorhoz kötött, kötelező oltás, melyet a 6. évfolyamosok kapnak.Ez az oltóanyag emlékeztető oltásként alkalmazva véd a torokgyík, a merevgörcs és a szamárköhögés ellen.

 Nem oltható az a gyermek, akinél korábban beadott diftéria, tetanusz, vagy pertussis elleni oltás allergiás reakciót okozott, illetve akinek magas (38 fok feletti) lázzal járó betegsége van.

Lehetséges mellékhatások: az oltás helyén előfordulhat fájdalom, bőrpír, duzzanat. Jelentkezhet fejfájás és láz. Borogatással, lázcsillapítással enyhíthetőek az esetlegesen előforduló tünetek.

Tudnivalók az oltással megelőzhető betegségekről:

- Diftéria (torokgyík): nyálcseppekkel terjedő, baktérium okozta fertőző betegség. A kórokozó a torokban, vagy más nyálkahártyán tapad meg, majd a véráram útján az egész szervezetbe eljut. Általában a légutak gyulladását váltja ki, súlyos légzési nehézséget, esetenként fulladást is okozhat.Toxinja a szívet, az idegrendszert és a veséket is károsíthatja.

- Tetanusz (merevgörcs): baktérium okozta súlyos betegség. A bőr sérülésein keresztül a szervezetbe jutó baktériumok toxint termelnek, mely izommerevséget, görcsöt okozhat. A fertőzésre különösen hajlamosító sebek az égési, a roncsolásos, a földdel szennyezett sérülések, és a szúrt sebek.

- Pertussis (szamárköhögés): kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel járó, elhúzódó bakteriális fertőzés.

Forrás: ÁNTSZ

 A 6. évfolyam oltása 2017.10.24.-én kedden lesz!