6. évfolyam - őszi oltások - DTaP, MMR

A hatodik osztályosok ősszel két, életkorhoz kötött, kötelező védőoltást kapnak.

 

Szeptemberben kapják az  MMR oltást (kanyaró-mumpsz-rubeola)   - amennyiben a gyermek már máshol megkapta ezt az oltást, azt igazolni kell. Ez a kombinált oltás védelmet nyújt a kanyaró (morbilli), a mumpsz (parotitis) és a rózsahimlő (rubeola) betegségek ellen, oly módon, hogy a szervezet a bejuttatott élő, gyengített vírusok ellen ellenanyagot termel. A 6. évfolyamosok oltása emlékeztető oltás, ilyen oltásban a gyermekek 18 hónapos korukban már részesültek. Ezzel az oltással fenntartható az egész életre szóló védettség. Nem oltható az a gyermek, akinél korábban oltás beadása után bármiféle probléma lépett fel, illetve  aki lázas beteg.

 Mint minden gyógyszernek, ennek a vakcinának is lehetnek mellékhatásai, de tapasztalataink szerint ezek igen enyhék, illetve ritkán fordulnak elő. Az oltás helyén keletkezhet bőrpír, előfordulhat fájdalom, 7-10 nap múlva hőemelkedés, láz, testszerte apró piros kiütések, nyirokcsomó duzzanat, enyhe nátha. A tünetek borogatáson, lázcsillapításon kívül teendőt nem igényelnek.

Néhány szó az oltással megelőzhető betegségekről:

A kanyaró (morbilli) cseppfertőzéssel terjedő, vírus okozta, testszerte kiütésekkel járó fertőző betegség. Lappangási ideje 9-10 nap. Leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás, de agyvelőgyulladást is okozhat.

A mumpsz, más néven járványos fültőmirigy gyulladás (parotitis) szintén cseppfertőzéssel terjedő vírusbetegség, mely a nyálmirigyek duzzanatával jár. Gyulladásukkor az arc jellegzetesen megdagad és fáj. Súlyos szövődménye a heregyulladás.

A rubeola lappangási ideje 2-3 nap. Ez a vírusbetegség enyhe betegségként zajlik láz, apró kiütések és tarkótáji nyirokcsomó duzzanat formájában. Veszélyes azokra a várandós nőkre, akik korábban oltásban nem részesültek, illetve azokra, akik gyermekkorukban nem estek át a betegségen, mert a magzatnál fejlődési rendellenességeket okozhat. Fo

 

Októberber hónap folyamán a hatodik osztályosok életkorhoz kötött, kötelező DTaP védőoltásban részesülnek. Ilyen védőoltást életük során már többször kaptak a gyermekek, ismétlésre a védettség fenntartásához van szükség.

Mi ellen véd?

Diftéria (torokgyík): nyálcseppekkel terjedő, baktérium okozta fertőző betegség. A kórokozó a torokban, vagy más nyálkahártyán tapad meg, majd a véráram útján az egész szervezetbe eljut. Általában a légutak gyulladását váltja ki, súlyos légzési nehézséget, esetenként fulladást is okozhat.Toxinja a szívet, az idegrendszert és a veséket is károsíthatja.

Tetanusz (merevgörcs): baktérium okozta súlyos betegség. A bőr sérülésein keresztül a szervezetbe jutó baktériumok toxint termelnek, mely izommerevséget, görcsöt okozhat. A fertőzésre különösen hajlamosító sebek az égési, a roncsolásos, a földdel szennyezett sérülések, és a szúrt sebek.

Pertussis (szamárköhögés): kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel járó, elhúzódó bakteriális fertőzés.

Forrás: ÁNTSZ