Mi van a vakcinában és miért?

Minden új orvosi beavatkozást szkepticizmus övez, mert az emberek nem tudják, mit gondoljanak az ismeretlenről. A kételyek eloszlatásához nagyon fontos a hiteles forrásokra épülő, megfelelő és folyamatos tájékoztatás, ennek nyomán pedig az, hogy a lakosság bízzon az orvostudományban.

Dr. Kemény Lajos professzor, a Szegedi Tudományegyetemen felállított első és második szegedi oltópontnak helyet adó Bőrgyógyászati Klinika igazgatója a következő fontos szempontokra hívja fel a figyelmet:

- Az oltás egyetlen ellenjavallata a hatóanyaggal vagy a segédanyagokkal szembeni túlérzékenység.

- Nincs olyan krónikus betegség, ami kizáró okot jelentene.

- Az immunszupresszív kezelésben részesülő autoimmun betegek is megkaphatják a védőoltást, a vakcina esetükben sem okoz semmilyen szövődményt.

- Nem ok az oltás elkerülésére, ha ismerten más gyógyszer vagy rovarcsípés váltott ki korábban túlérzékenységi reakciót

- Különös mérlegelést igényel, ha a kórtörténetben oltással összefüggő vagy ismeretlen okú anafilaxiás reakció szerepel.

-  Ha ismerten más gyógyszer vagy rovarcsípés váltott ki korábban túlérzékenységi reakciót, fokozott odafigyelés – az oltás beadása után legalább 30 perces megfigyelés – mellett adható a vakcina.

- Aki már átesett a fertőzésen, jó eséllyel védett az újrafertőződéssel szemben, ezért az irányelv az igazolt infekció lezajlását követően 6 hónap várakozást javasol az oltásig – ennek oka az, hogy jelenleg a legveszélyeztetettebb csoportokat kell elsőbbségben részesíteni.

-  Ha valaki bizonytalan az oltás felvételét illetően, két dolgot kell mérlegre tenni: egyfelől a fertőződéssel járó kockázatokat (az életkorral párhuzamosan nő a társbetegségek gyakorisága, ezzel pedig a súlyos kórlefolyás rizikója) – másfelől a védőoltást, amivel eddig sok millió embert oltottak már be, és látjuk, tudjuk, hogy gyakorlatilag nincs mellékhatása. Ha józanul összevetjük a kétféle kockázatot, nem lehet kérdéses, hogy kérjük-e a vakcinát vagy sem.

-  A legsúlyosabb fertőző betegségeket védőoltásokkal sikerült visszaszorítanunk: a vakcináknak köszönhető, hogy ma már nem kell tartanunk a fekete himlőtől, a járványos gyermekbénulástól, a torokgyíktól és így tovább.

 

 

 Forrás: KOVIDők – Az első tapasztalatok egy magyar oltóponton https://fb.watch/35MAUVXqLX/

KOVIDők – A kutató kérdez. A szakértő válaszol.

Írott anyag: Dr.Dora Bokor (gyógyszerész, szakújságíró)