Pályázat

 

ENERGETIKAI PÁLYÁZAT

 

Intézményünk 2014-ben beadta jelentkezését arra a pályázatra, melynek célja az épület energiahatékonyságának javítása volt.

 

A pályázat elbírálója a projekttervet támogatásra érdemesnek minősítette az alábbiak szerint:

 

Kedvezményezett neve:
Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium
 

Projekt címe:
Baár-Madas Református Gimnázium energetikai felújítása
 

Projekt azonosító száma:
KEOP-5.5.0/E/12-2014-0022

 

A projekt megvalósításának dátuma:

2014.06.23.  – 2014.10.01.
 

A  szerződött támogatás összege:
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 149.456.356,-  Ft
A Magyar Állam által és az EU Önerő Alapból nyújtott támogatás összeg: 26.374.651,-  Ft
 

A támogatás mértéke  (% - ban):
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás mértéke: 85%
A Magyar Állam által és az EU Önerő Alapból nyújtott támogatás mértéke: 15%
 

A projekt tartalmának bemutatása:
A beruházást megelőzően a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium energetikai minőség szerinti besorolása E kategória (átlagnál jobb). Az auditor javaslata alapján az alábbi korszerűsítési munkák kerültek elvégzésre: homlokzati nyílászárók cseréje, padlásfödémek 10 cm vastag szálas hőszigetelése, gázkazán cseréje kondenzációs kazánra, homlokzati vakolat javítása, napelemek telepítése.

A munkák elvégzése után az épület minőségi besorolása B kategóriára változott.

Energiahatékonyság javítás projektrész aránya 87,94%. Megújuló energiaforrás felhasználás projektrész aránya: 12,06%.
 

A korszerűsítési munkák részleteinek bemutatása:

  1. Külső nyílászárók korszerűsítése

A nyílászárók I. osztályú, csomómentes, borovi fenyő faanyagból készültek, felületkezelésük az eredeti színnel megegyezően történt. A belső könyöklők fenyőfából, a tokkal megegyezően felületkezelve, míg az ajtók keményfa küszöbbel és sárgaréz borítással készültek.

Az üvegezés 2 rétegű hőszigetelő üvegezés. A meglévő külső kőpárkányok régi - sok helyen deformálódott, sérült - horganylemez borítását mindenhol új horganylemezre cseréltük.

 

A felújítási program gyakorlatilag az iskola összes külső nyílászáróját érintette. Ezek korszerűsítése alapvetően négyfajta megoldással történt:

a.) korszerű ablakra cserélt

A nyílászárók nagy része bontásra került. A nagy szám jellemzően a hasonló megjelenésű tantermi-irodai ablakok cseréjéből adódott. A régi gerébtokos, valamint kapcsolt gerébtokos nyílászárókat a fent részletezett korszerűbb nyílászárókra cseréltük.

b.) részlegesen cserélt + felújított

Az összes, felül íves záródású nyílászárónak csak az alsó szerkezetei kerültek cserére. Ezek a nyílászárók mind nagyméretűek, felső íves felülvilágítókkal, alul középen erkélyajtóval, két oldalukon ablakokkal. A felső íves elemek kapcsolt gerébtokos kialakítása megmaradt, felújításra került.

c.) megmaradt és felújított

A nyílászárók egy része csak felújításra került. A lépcsőházi nagy, íves ablakok jó állapotúak, megmaradásukkal és felújításukkal megőrizhető az adott tér karaktere. A vizesblokkok ablakai is megmaradtak, mert a csere aránytalanul nagy helyreállítási munkákkal járt volna (fali csempe bontás, helyreállítás). Az alárendelt, kiszolgáló helyiségekben (asztalosműhely,

szellőzőgépházak, gázfogadó helyiség, konyha szárazáru raktár, tárolók) sem volt szükséges a külső nyílászárókat kicserélni, csak felújítani.

d.) a régi alapján újragyártott

Az étkező helyenként igen rossz állagú nagy, erkélyajtós-ablakos nyílászárói teljes szerkezetükben újragyártásra kerültek az eredeti kapcsolt gerébtokos kialakítás szerint. Megjelenésében az új nyílászárónak meg kellett felelnie az eredetinek.

 

  1. Homlokzati vakolatjavítás

Az épületegyüttes homlokzatai Medgyaszay István építész által gyakran használt rovátkolt felületű vakolattal készültek. A vakolat az idő múlásával több helyen sérült, leesett. Egy-két szakaszon már a teherhordó téglafal is kilátszott.

A pályázat keretében elvégeztük a vakolat javítását, miután a hőkamerás felvétel is kimutatta a vakolatlan részek hőveszteségét. A pótlások az eredeti struktúrával megegyezően készültek el.

 

  1. Padláshőszigetelés

A padlásfödémek portalanítása után alulról párafékező réteggel kasírozott ásványgyapot hőszigetelés került leterítésre 10 cm vastagságban az „A” és „B” épület padlásfödémén.

 

  1. Épületgépészet
  1. Kazáncsere

A régi atmoszférikus kazánokat - elbontásuk után - egy darab új, gázüzemű kondenzációs állókazánra cseréltük. A névleges teljesítmény 750kW. Az új kazán önálló frisslevegő bevezetés mellett, a régi gázkészülékek kéményét használja az égéstermék elvezetésre.

  1. Fűtési rendszer átalakítás

A meglévő fűtési rendszer helyiségenkénti szabályozhatósága érdekében a radiátorokba termosztatikus szelep került beépítésre.

 

  1. Elektromos munkák

A 60-évek második felében épült és jelenleg tornateremnek használt hátsó épület lapostetejére 20 kW-os teljesítményű napelemtelepet szereltettünk fel.

A fogyasztók tekintetében, a régi folyosói és tantermi fénycsöves lámpák előtétjét energiatakarékos, elektronikus előtétre cseréltük

Megmaradt és felújított nyílászáró átalakítás előtt
Megmaradt és felújított nyílászáró átalakítás után
Fűtési rendszer átalakítás előtt
Fűtési rendszer átalakítás után
Homlokzatvakolat felújítás előtt
Homlokzatvakolat felújítás
Korszerű ablakra cserélt nyílászáró csere előtt
Korszerű ablakra cserélt nyílászáró csere után
Régi kazánok
Kazáncsere
Új kazánok
Napelem rendszer kiépítés előtt
Napelem rendszer kiépítése
Napelem rendszer kiépítés után
Padlás hőszigetelés előtt
Padlás hőszigetelés után
Régi alapján újragyártott nyílászáró csere előtt
Régi alapján újragyártott nyílászáró csere után
Részlegesen cserélt-felújított nyílászáró átalakítás előtt
Részlegesen cserélt-felújított nyílászáró átalakítás után