Orvosi's blog

Véradó Nap 2024.02.23.

Szeretettel várjuk a véradókat iskolánk hagyományos Véradó napjára!

Időpont: 2024. 02.23. péntek 13 - 18h, helyszín: Orvosi

Fontosabb tudnivalók:

Szeptemberi oltások

A 6. és 7. évfolyamosok 09.28.-án kapják a szeptemberben aktuális oltásaikat. 6.o MMR, 7.o Hepatitis B I.

A HPV vírus és a védőoltás

A Nemzeti Immunizációs Program részeként a 12. életévét betöltött, 7. évfolyamos tanulók ingyenesen jogosultak a HPV elleni védőoltásra. A védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz 2018 szeptemberétől a kilenc komponensű Gardasil oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásának határideje 2023.09.11.

Az oltási sorozat első részét 2023 októberében, második részét pedig 2024 áprilisában kapják majd a tanulók.

7. évfolyam - Hepatitis B oltás

A hetedik évfolyamosok Hepatitis B fertőzés elleni  kötelező védőoltásban fognak részesülni, mely két részből áll, az első részt szeptemberben, a másodikat márciusban kapják majd a tanulók (amennyiben valaki korábban már részesült  a teljes oltás-sorozatban, azt igazolni kell, ebben az esetben a gyermek nem fog oltást kapni). A két oltás teljes életre szóló védettséget biztosít.

Nem oltható az a gyermek, akinek magas láza van.

6. évfolyam - őszi oltások - DTaP, MMR

A hatodik osztályosok ősszel két, életkorhoz kötött, kötelező védőoltást kapnak.

 

Iskolaegészségügyi tájékoztató

Az iskola-egészségügyi szolgálat (Dr. Bak Zsuzsanna iskolaorvos, Monostori Krisztina védőnő) tájékoztatója

A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

A fejtetvesség leggyakrabban a különböző gyermekközösségekben (elsősorban az óvodákban és általános iskolákban) fordul elő, világszerte. Leginkább a 3-12 éves korosztály érintett. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a fejtetvességgel kapcsolatos legfontosabb ismereteket és a védekezés lehetőségeit. Ártalmuk elsősorban a vérszíváskor a szervezetbe jutó anyagok miatt kialakuló viszketés és ennek következményeként a vakarózás, amely felsebzi a bőrt és így másodlagos bőrgyulladáshoz vezethet. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt.

Hungaricum – A Magyar Védőnői Szolgálat

Újabb értékekkel gyarapodott a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár, mivel a  Hungarikum Bizottság 2015. április 23-i döntése alapján az idén 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer már szintén nemzeti büszkeségeink között tudható.

Subscribe to RSS - Orvosi's blog