Orvosi's blog

Elsős Macidoktorok

Remek, jókedvű, tanulságos foglalkozást tartottak az első osztályosok részére a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai a Teddy maci program keretében.

Méhnyakrák elleni védőoltás - 7. évfolyam

Azok a hetedikes  lányok, akiknek a szülei igényelték a méhnyakrák elleni védőoltást, május 3.-án fogják kapni az oltási sorozat második részét. Ezzel válik teljessé a védettség.

Kullancs - védőoltás és betegség

Hatékony védőoltás

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni védőoltás igen hatékony, ugyanis évekig védelmet nyújt az aktív immunizálás. Az első védőoltást  kullancsmentes évszakban, télen vagy tavasz elején a legjobb beadni.

Hepatitis B II oltás - 7. évfolyam

A Hepatitis B fertőzés elleni védőoltás második részét kapják hamarosan a hetedik évfolyamosok. Az oltási sorozat ezzel lesz teljes, nyújt majd egész életre szóló védettséget.

Az oltások időpontja:

-7.a: 2018.04.16.

-7.b: 2018.04.17.

Oltás után a tanulók visszakapják a tanév elején bekért oltási könyvüket, kivéve azok a lányok, akiknek még jár a méhnyakrák elleni oltás második része (májusban).

Észak-Budai Területi Elsősegélynyújtó Verseny

Tíz diákunk volt olyan lelkes, hogy az iskolában éppen zajló maratoni, nagyon sok tanulót vonzó hosszú, éjszakába nyúló foci helyett elindultak a Magyar Vöröskereszt által szervezett elsősegélynyújtó versenyen. Derekasan helytálltak: az általános iskolás korosztályt képviselő csapat ezüst, a gimnazista korosztályt képviselők pedig bronz minősítést szereztek. Gratulálunk mindkét csapatnak, illetve az őket felkészítő Kovács Dávidnak!

Véradás

Adj vért és ments meg három életet!

Véradó nap:2018.02.23. 13-18h

 

Öko- és Egészségnap

Mozgalmas, érdekes, kreatív nap volt a Baár-Madas életében az idei Öko-és Egészségnap.

Az Öko-program előadásokból és projetmunkából állt.  Tanulóink a Szent István Egyetem hallgatói által tartott előadásokon hallhattak az újrahasznosítás, a fenntarthatóság, a biokörnyezet és a zöldfelületek fontosságáról, megismerkedhettek a „fa érték” fogalmával, a jelenlegi csatornázási rendszer hibáival, azok lehetséges megoldásaival, illetve egy érdekes kutatással, mely szerint kisebb településeken a lovaskocsival végzett hulladékgyűjtés sokkal kifizetődőbb, mint a kukásautók használata.

Influenza elleni védőoltás

Az iskolaorvosi rendelőben lehetőség van influenza elleni védőoltás igénylésére - írásos szülői nyilatkozattal. Ingyenes oltóanyag azoknak a tanulóknak jár, akiknek valamilyen alapbetegségük van (cukorbetegség,allergia,asthma, más krónikus betegség). Egyéb esetben receptet adunk, és a szülő által  kiváltott oltóanyag kerül beadásra.

DTaP oltás - 6. osztály

A diftéria - tetanusz - acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó védőoltás életkorhoz kötött, kötelező oltás, melyet a 6. évfolyamosok kapnak.Ez az oltóanyag emlékeztető oltásként alkalmazva véd a torokgyík, a merevgörcs és a szamárköhögés ellen.

 Nem oltható az a gyermek, akinél korábban beadott diftéria, tetanusz, vagy pertussis elleni oltás allergiás reakciót okozott, illetve akinek magas (38 fok feletti) lázzal járó betegsége van.

Méhnyakrák elleni védőoltás

2014 óta a Nemzeti Immunizációs Program részeként  minden 7. évfolyamos lány, aki betöltötte 12. életévét ingyenesen jogosult a HPV elleni védőoltásra. Nekik ez a védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz a Cervarix oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásásnak határideje 2017.10.24.

Az oltási sorozat első részét 2017 novemberében, második részét pedig 2018  májusában kapják majd a lányok.

Hepatitis B oltás - 7. évfolyam

Az oltás időpontja:  - 7.b  2017.09.26. kedd 

                             - 7.a  2017.09.28. csütörtök

                               

A Hepatitis B fertőzés elleni oltás kötelező védőoltás, mely két részből áll (amennyiben valaki korábban már részesült  a teljes oltás-sorozatban, azt igazolni kell, ebben az esetben a gyermek nem fog oltást kapni). A két oltás teljes életre szóló védettséget biztosít.

Nem oltható az a gyermek, akinek magas láza van.

MMR oltás - 6. osztály

Az oltás életkorhoz kötött, kötelező védőoltás (amennyiben a gyermek már máshol megkapta ezt az oltást, azt igazolni kell). 

A 6. évfolyamosok oltására 2017.09.25.-én kerül  majd sor.

6. és 7. évfolyam oltása

A 6. és 7. évfolyamosok már szeptemberben védőoltást fognak kapni. Kérem a kedves Szülőket, szíveskedjenek gyermekük oltási könyvét beküldeni az orvosiba.

 Mindkét oltás életkorhoz kötött, kötelező.

 A pontos dátumokról, illetve a részletekről később fogom tájékoztatni Önöket.

 

Kanyaró

A közelmúltban  Románia mellett Európa több, korábban nem érintett országában is jelentettek kanyarójárványokat, melyek intenzitása nem csökken.

Fejtetvesség megelőzése

A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

Pages

Subscribe to RSS - Orvosi's blog