7. évfolyam - Hepatitis B oltás

A hetedik évfolyamosok Hepatitis B fertőzés elleni  kötelező védőoltásban fognak részesülni, mely két részből áll, az első részt szeptemberben, a másodikat márciusban kapják majd a tanulók (amennyiben valaki korábban már részesült  a teljes oltás-sorozatban, azt igazolni kell, ebben az esetben a gyermek nem fog oltást kapni). A két oltás teljes életre szóló védettséget biztosít.

Nem oltható az a gyermek, akinek magas láza van.

Az Engerix B oltás a fertőző májgyulladás megbetegedés ellen véd, melyet a hepatitis B vírus okoz. A vírus bekerül a fertőzött (beteg vagy vírushordozó) ember testnedveibe, a vérbe, az ondóba, a hüvelyváladékba, és a nyálba. Hatására májgyulladás alakul ki. A hepatitis B fertőzés történhet minimális vérzéssel járó véletlenszerű karcolás eredményeként, családtagok, rokonok közös használatú, fertőzött tárgyainak (fogkefe, borotva) használata folyamán, ha ezek hámsérülést okoznak,  nem megfelelően steril fecskendő, vagy injekcióstű közvetítésével (pl. kábítószeresek között, vagy akupunktúra révén), szexuális érintkezéssel illetve a vírushordozó kismama megfertőzheti a születendő gyermeket.

A májgyulladás sárgasággal és általános gyengeséggel jár. Sok esetben tünet nincs, a megfertőződött "csak" vírushordozó lesz, akik egy részénél viszont 10-20 év múlva májzsugorodás, vagy májrák alakul ki. A betegség nem gyógyítható, de  védőoltással megelőzhető.

Oltás után előfordulhat helyi bőrpír, izomfájdalom, felléphet láz. Ezek a tünetek ritkák, mindössze borogatást, lázcsillapítást igényelnek.

Forrás: ÁNTSZ