Orvosi's blog

Óvintézkedések gyermekek számára

Eddigi kutatási eredmények gyermekek körében nem számoltak be a betegség súlyos kimenetelének magasabb kockázatáról.Ennek megfelelően a gyermekek részére az általános óvintézkedések betartása javasolt.

KÉZMOSÁS

Segítse gyermeke kézmosási gyakorlatának kialakítását! A szülők és gondviselők fontos szerepet játszanak abban, hogy gyermekeik elsajátítsák a megfelelő kézmosás rejtelmeit. Ez a fontos szokás élethossziglan megmaradhat, ha a gyermeket már kiskorában megtanítjuk erre. Tanítsa meggyermekének a kézmosás 5 lépését:

Segítsük az időseket

Ajánlások társasházak, utcák, lakóközösségek, egyházközösségek részére

Az új koronavírus (COVID-19) járvány legveszélyeztetettebb csoportja az idősek, elsősorban 60év felettiek! Az ő egészségük, életükvédelmében el kell érni, hogyaz idősek otthonukon kívülne érintkezzenek senkivel! Még a szomszéddal se találkozzanak!

SEGÍTSÜK AZ IDŐSEK ÉLETÉT!

Az idősek másokkal való érintkezésének elkerülése csak akkor valósulhat meg, ha fiatalabbak segítik az életüket. Ehhez a társasházon, utcán, lakóközösségen, egyházközösségen belül:

Fertőződés elkerülése –alapvető szabályok

Mindenki számára-COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

Az új koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében kiemelten fontos, hogy

MINDENKI TARTSA BE az alábbi óvintézkedéseket, segítsen betartani a környezetében:

emberi érintkezések, találkozásoklehető legnagyobb mértékűcsökkentése

személyes higiéne betartása

felületek rendszeres tisztítása, fertőtlenítése

szervezet védekezőképességének megtartása

tünetek jelentkezésekorkorai orvoshoz fordulás

hiteles információkból folyamatos tájékozódás

Tájékoztató az új koronavírus betegséggel (COVID-19) kapcsolatban

FERTŐZÉS FORRÁSA ÉS TRANSZMISSZIÓ
A fertőzés fő forrása az emberről-emberre való terjedés, mely jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.

LAPPANGÁSI IDŐ
Általában 5-6 nap (2-14 nap).

Iskolaegészségügyi távkonzultációs lehetőség

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

 

A koronavírus okozta járványügyi helyzetben az egészségügyi alapellátások nagy része szünetel, illetve más formában működik. Vonatkozik ez az iskolaegészségügyi ellátásra is - jelenleg nem lehet szűrővizsgálatot, illetve kampányoltásokat végezni.

Sok szolgáltatóhoz hasonlóan - alkalmazkodva a kialakult helyzethez - mi is átállunk a távkonzultációra.

Oltás elhalasztva

Tisztelt Szülők!

 

A hetedik évfolyamosok márciusra meghirdetett életkorhoz kötött kötelező Hepatitis B II védőoltása a veszélyhelyzet miatt hozott kormányzati intézkedések miatt ELHALASZTVA!

Amint kapunk ezzel kapcsolatban majd tájékoztatást az ÁNTSZ-től, azt jelezni fogjuk.

7. évfolyam - márciusi oltás

2020.03.16.-án hétfőn kapják a 7. évfolyamosok a Hepatitis B fertőzés elleni védőoltás második részét..

A Hepatitis B fertőzés elleni oltás kötelező védőoltás, mely két részből áll (amennyiben valaki korábban már részesült  a teljes oltás-sorozatban, azt igazolni kell, ebben az esetben a gyermek nem fog oltást kapni). A két oltás teljes életre szóló védettséget biztosít.

Nem oltható az a gyermek, akinek magas láza van.

Véradás

VÉRADÓ NAP

2020.02.21. 13 - 18h

Fontos tudnivalók:

Influenza elleni védőoltás

Az  iskolaorvosi rendelőben lehetőség van influenza elleni védőoltás igénylésére. Az igénylést írásban, szülő aláírásával kell eljuttatni hozzánk. Ingyenes oltóanyag  azoknak a tanulóknak jár, akiknek valamilyen alapbetegségük van (allergia, asthma, szív-, vesebetegség, diabetes,obesitas, stb.). A többi tanulónak az oltás receptre való felírását, és a szülő által kiváltott oltóanyag beadását tudjuk biztosítani.

Októberi oltások

A 6. osztályosok 2019.10.22.-én kedden kapják az életkorhoz kötött kötelező  DTaP oltást.

A 7.a osztály leány tanulói - akiknek a szülei igényelték - 2019.10.22.-én, a 7. b-sek pedig 10.21.-én hétfőn részesülnek a HPV (méhnyakrák) elleni védőoltás 1. részében.

6. osztály- szeptemberi oltás - MMR

Az oltás életkorhoz kötött, kötelező védőoltás (amennyiben a gyermek már máshol megkapta ezt az oltást, azt igazolni kell).

Ez a kombinált oltás védelmet nyújt a kanyaró (morbilli), a mumpsz(parotitis) és a rózsahimlő (rubeola) betegségek ellen, oly módon, hogy a szervezet a bejuttatott élő, gyengített vírusok ellen ellenanyagot termel. A 6. évfolyamosok oltása emlékeztető oltás, ilyen oltásban a gyermekek 18 hónapos korukban már részesültek. Ezzel az oltással fenntartható az egész életre szóló védettség.

6. évfolyam - októberi oltás - DTaP

Október hónap folyamán a hatodik osztályosok életkorhoz kötött, kötelező DTaP védőoltásban részesülnek. Ilyen védőoltást életük során már többször kaptak a gyermekek, ismétlésre a védettség fenntartásához van szükség.

Mi ellen véd?

A HPV vírus és a védőoltás

2014 óta a Nemzeti Immunizációs Program részeként  minden 7. évfolyamos lány, aki betöltötte 12. életévét ingyenesen jogosult a HPV elleni védőoltásra. Nekik ez a védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz 2018 szeptemberétől a kilenc komponensű Gardasil oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásásnak határideje 2019.09.12.

A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

A fejtetvesség leggyakrabban a különböző gyermekközösségekben (elsősorban az óvodákban és általános iskolákban) fordul elő, világszerte. Leginkább a 3-12 éves korosztály érintett. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a fejtetvességgel kapcsolatos legfontosabb ismereteket és a védekezés lehetőségeit. Ártalmuk elsősorban a vérszíváskor a szervezetbe jutó anyagok miatt kialakuló viszketés és ennek következményeként a vakarózás, amely felsebzi a bőrt és így másodlagos bőrgyulladáshoz vezethet. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt.

Tájékoztató

Az iskola-egészségügyi szolgálat (Dr. Bak Zsuzsanna iskolaorvos, Monostori Krisztina védőnő) tájékoztatója

 

Az iskola falain belül, korszerű, jól felszerelt orvosi rendelő (betegszobákkal, elkülönítővel) működik.

Munkánkat a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével végezzük (26/1997 NM rendelet, 51/1997 NM rendelet, 49/2004 ESzCsM rendelet). Ezek alapján gyermeküknél a tanév folyamán különféle szűrővizsgálatokat fogunk végezni.

Pages

Subscribe to RSS - Orvosi's blog