Orvosi's blog

Influenza elleni oltás

Az iskolaorvosi rendelőben lehetőség van influenza elleni védőoltás igénylésére. Térítésmentesen igényelhető a krónikus betegségben szenvedőknek (asthma, allergia, egyéb légzőrendszeri betegségek, szív-és érrendszeri betegségek, obesitas, diabetes, stb). Egyéb esetben, szülői kérésre receptet , a kiváltott oltóanyag beadását tudjuk felajánlani. Visszajelzést a krisztina.monostori@bmrg.hu címre várjuk. 

 

 

Oltási időpont

A 6. és 7. évfolyamos diákok 2022.10.06.-án csütörtökön kapják az idén esedékes oltások közül az elsőt.

A HPV vírus és a védőoltás

A Nemzeti Immunizációs Program részeként a 12. életévét betöltött, 7. évfolyamos tanulók ingyenesen jogosultak a HPV elleni védőoltásra. A védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz 2018 szeptemberétől a kilenc komponensű Gardasil oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásának határideje 2022.09.12.

Az oltási sorozat első részét 2022 októberében, második részét pedig 2023 áprilisában kapják majd a tanulók.

7. évfolyam - Hepatitis B oltás

A hetedik évfolyamosok Hepatitis B fertőzés elleni  kötelező védőoltásban fognak részesülni, mely két részből áll, az első részt szeptemberben, a másodikat márciusban kapják majd a tanulók (amennyiben valaki korábban már részesült  a teljes oltás-sorozatban, azt igazolni kell, ebben az esetben a gyermek nem fog oltást kapni). A két oltás teljes életre szóló védettséget biztosít.

Nem oltható az a gyermek, akinek magas láza van.

6. évfolyam - őszi oltások - DTaP, MMR

A hatodik osztályosok ősszel két, életkorhoz kötött, kötelező védőoltást kapnak.

 

Iskolaegészségügyi tájékoztató

Az iskola-egészségügyi szolgálat (Dr. Bak Zsuzsanna iskolaorvos, Monostori Krisztina védőnő) tájékoztatója

Az iskola falain belül korszerű, jól felszerelt orvosi rendelő (betegszobákkal, elkülönítővel) működik. Munkánkat a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje szerint végezzük (26/1997 NM rendelet, 51/1997 NM rendelet, 49/2004 ESzCsM rendelet).  Ezek alapján gyermeküknél a tanév folyamán különféle szűrővizsgálatokat fogunk végezni.

A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

A fejtetvesség leggyakrabban a különböző gyermekközösségekben (elsősorban az óvodákban és általános iskolákban) fordul elő, világszerte. Leginkább a 3-12 éves korosztály érintett. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a fejtetvességgel kapcsolatos legfontosabb ismereteket és a védekezés lehetőségeit. Ártalmuk elsősorban a vérszíváskor a szervezetbe jutó anyagok miatt kialakuló viszketés és ennek következményeként a vakarózás, amely felsebzi a bőrt és így másodlagos bőrgyulladáshoz vezethet. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt.

Hungaricum – A Magyar Védőnői Szolgálat

Újabb értékekkel gyarapodott a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár, mivel a  Hungarikum Bizottság 2015. április 23-i döntése alapján az idén 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer már szintén nemzeti büszkeségeink között tudható.

Subscribe to RSS - Orvosi's blog