Orvosi's blog

A HPV vírus és a védőoltás

A Nemzeti Immunizációs Program részeként a 12. életévét betöltött, 7. évfolyamos tanulók ingyenesen jogosultak a HPV elleni védőoltásra. A védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz 2018 szeptemberétől a kilenc komponensű Gardasil oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásának határideje 2024 ősz (pontos dátum később)

A kullancs, az általa terjesztett betegségek és a megelőzés

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni védőoltás igen hatékony, ugyanis évekig védelmet nyújt az aktív immunizálás. Az első védőoltást  kullancsmentes évszakban, télen vagy tavasz elején a legjobb beadni.

Iskolaegészségügyi tájékoztató

Az iskola-egészségügyi szolgálat (Dr. Bak Zsuzsanna iskolaorvos, Monostori Krisztina védőnő) tájékoztatója

A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

A fejtetvesség leggyakrabban a különböző gyermekközösségekben (elsősorban az óvodákban és általános iskolákban) fordul elő, világszerte. Leginkább a 3-12 éves korosztály érintett. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a fejtetvességgel kapcsolatos legfontosabb ismereteket és a védekezés lehetőségeit. Ártalmuk elsősorban a vérszíváskor a szervezetbe jutó anyagok miatt kialakuló viszketés és ennek következményeként a vakarózás, amely felsebzi a bőrt és így másodlagos bőrgyulladáshoz vezethet. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt.

Hungaricum – A Magyar Védőnői Szolgálat

Újabb értékekkel gyarapodott a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár, mivel a  Hungarikum Bizottság 2015. április 23-i döntése alapján az idén 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer már szintén nemzeti büszkeségeink között tudható.

Subscribe to RSS - Orvosi's blog