Orvosi's blog

Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni oltás

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni védőoltás igen hatékony, ugyanis évekig védelmet nyújt az aktív immunizálás. Az első védőoltást  kullancsmentes évszakban, télen vagy tavasz elején a legjobb beadni.

7. évfolyam Hepatitis B oltás

A héten kerül sor a Hepatitis B (fertőző májgyulladás) elleni oltás második részének beadására.

7. b - 2021.05.13.

7. a - 2021.05.14.

Mi van a vakcinában és miért?

Minden új orvosi beavatkozást szkepticizmus övez, mert az emberek nem tudják, mit gondoljanak az ismeretlenről. A kételyek eloszlatásához nagyon fontos a hiteles forrásokra épülő, megfelelő és folyamatos tájékoztatás, ennek nyomán pedig az, hogy a lakosság bízzon az orvostudományban.

Dr. Kemény Lajos professzor, a Szegedi Tudományegyetemen felállított első és második szegedi oltópontnak helyet adó Bőrgyógyászati Klinika igazgatója a következő fontos szempontokra hívja fel a figyelmet:

Covid19 szövődmény

Több esetben előfordult, hogy gyermekeknél kb 1 hónappal a tünetmentesen, vagy igen enyhe tünetekkel zajló Covid19 fertőzés után súlyos, feltételezhetően a vírusfertőzés szövődményeként kialakuló állapot jelentkezik.

Mire kell figyelni? Hogyan lehet felismerni? Az alábbi tájékoztatóban sok hasznos információ található.

Az elkülönítés szabályai

A HPV vírus és a védőoltás

A 2020/2021-es tanévben elöször nyílik lehetőség arra, hogy a  Nemzeti Immunizációs Program részeként a 12. életévét betöltött, 7. évfolyamos lányok mellett a fiúk is  ingyenesen jogosultak a HPV elleni védőoltásra. A védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz 2018 szeptemberétől a kilenc komponensű Gardasil oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásának határideje fiúk esetében  2020.10.05.

Általános információk a COVID-19 megbetegedésről

Hogyan védekezhetünk a fertőzéssel szemben?

7. évfolyam - szeptemberi oltás

A hetedik évfolyamosok Hepatitis B fertőzés elleni  kötelező védőoltásban fognak részesülni, mely két részből áll, az első részt szeptemberben, a másodokat márciusban kapják majd a tanulók (amennyiben valaki korábban már részesült  a teljes oltás-sorozatban, azt igazolni kell, ebben az esetben a gyermek nem fog oltást kapni). A két oltás teljes életre szóló védettséget biztosít.

Nem oltható az a gyermek, akinek magas láza van.

6. évfolyam - szeptemberi oltás - DTaP

Szeptember hónap folyamán a hatodik osztályosok életkorhoz kötött, kötelező DTaP védőoltásban részesülnek. Ilyen védőoltást életük során már többször kaptak a gyermekek, ismétlésre a védettség fenntartásához van szükség.

Mi ellen véd?

6. osztály- októberi oltás - MMR

Az oltás életkorhoz kötött, kötelező védőoltás (amennyiben a gyermek már máshol megkapta ezt az oltást, azt igazolni kell).

Ez a kombinált oltás védelmet nyújt a kanyaró (morbilli), a mumpsz(parotitis) és a rózsahimlő (rubeola) betegségek ellen, oly módon, hogy a szervezet a bejuttatott élő, gyengített vírusok ellen ellenanyagot termel. A 6. évfolyamosok oltása emlékeztető oltás, ilyen oltásban a gyermekek 18 hónapos korukban már részesültek. Ezzel az oltással fenntartható az egész életre szóló védettség.

A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

A fejtetvesség leggyakrabban a különböző gyermekközösségekben (elsősorban az óvodákban és általános iskolákban) fordul elő, világszerte. Leginkább a 3-12 éves korosztály érintett. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a fejtetvességgel kapcsolatos legfontosabb ismereteket és a védekezés lehetőségeit. Ártalmuk elsősorban a vérszíváskor a szervezetbe jutó anyagok miatt kialakuló viszketés és ennek következményeként a vakarózás, amely felsebzi a bőrt és így másodlagos bőrgyulladáshoz vezethet. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt.

Iskolaegészségügyi tájékoztató

Az iskola-egészségügyi szolgálat (Dr. Bak Zsuzsanna iskolaorvos, Monostori Krisztina védőnő) tájékoztatója

 

Covid19 járvány idejére vonatkozó szabályok:

 

12 pont - a COVID19 ellen

Pages

Subscribe to RSS - Orvosi's blog