Orvosi's blog

Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás - védőoltás

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni védőoltás igen hatékony, ugyanis évekig védelmet nyújt az aktív immunizálás. 

Az alapoltás 3 részből áll: az első injekciót egy hónap múlva, illetve ha már beköszöntött a meleg, két hét elteltével követi a második, a harmadik oltásnak pedig egy évvel az első oltást követően jön el az ideje. Utána a védettség fenntartásához emlékeztető oltások szükségesek, melyből az első 3 év múlva, a többi emlékeztető oltás pedig 5 évente esedékes.
Alap- és emlékeztető oltás is igényelhető az orvosiban!

Véradó nap

2022.02.25.-én pénteken 13 - 18h között  szeretettel várjuk az önkéntes véradókat!

Helyszín: iskolaorvosi rendelő

Véradó lehet mindenki, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kg-ot

A HPV vírus és a védőoltás

A Nemzeti Immunizációs Program részeként a 12. életévét betöltött, 7. évfolyamos tanulók ingyenesen jogosultak a HPV elleni védőoltásra. A védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz 2018 szeptemberétől a kilenc komponensű Gardasil oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásának határideje 2021.09.13.

Az oltási sorozat első részét 2021 októberében, második részét pedig 2022 áprilisában kapják majd a tanulók.

7. évfolyam - Hepatitis B oltás

A hetedik évfolyamosok Hepatitis B fertőzés elleni  kötelező védőoltásban fognak részesülni, mely két részből áll, az első részt októberben, a másodokat áprilisban kapják majd a tanulók (amennyiben valaki korábban már részesült  a teljes oltás-sorozatban, azt igazolni kell, ebben az esetben a gyermek nem fog oltást kapni). A két oltás teljes életre szóló védettséget biztosít.

Nem oltható az a gyermek, akinek magas láza van.

6. évfolyam - szeptemberi oltások - DTaP, MMR

Szeptember hónap folyamán a hatodik osztályosok életkorhoz kötött, kötelező DTaP védőoltásban részesülnek. Ilyen védőoltást életük során már többször kaptak a gyermekek, ismétlésre a védettség fenntartásához van szükség.

Mi ellen véd?

Vigyázz magadra, vigyázz másokra, regisztrálj oltásra!

Minden 12. életévét betöltött diákunkat erre buzdítunk!

A kormány döntése értelmében június 10-től már a 12-15 éveseket is lehet regisztrálni oltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon.
részletek:https://koronavirus.gov.hu/cikkek/12-15-evesek-oltasara-lehet-idopontot-...

Iskolaegészségügyi tájékoztató

Az iskola-egészségügyi szolgálat (Dr. Bak Zsuzsanna iskolaorvos, Monostori Krisztina védőnő) tájékoztatója

A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

A fejtetvesség leggyakrabban a különböző gyermekközösségekben (elsősorban az óvodákban és általános iskolákban) fordul elő, világszerte. Leginkább a 3-12 éves korosztály érintett. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a fejtetvességgel kapcsolatos legfontosabb ismereteket és a védekezés lehetőségeit. Ártalmuk elsősorban a vérszíváskor a szervezetbe jutó anyagok miatt kialakuló viszketés és ennek következményeként a vakarózás, amely felsebzi a bőrt és így másodlagos bőrgyulladáshoz vezethet. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt.

Hungaricum – A Magyar Védőnői Szolgálat

Újabb értékekkel gyarapodott a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár, mivel a  Hungarikum Bizottság 2015. április 23-i döntése alapján az idén 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer már szintén nemzeti büszkeségeink között tudható.

Subscribe to RSS - Orvosi's blog