Utazás Budapestre

Kárpátaljai diákok Budapesten – a Határtalanul! program keretein belül

 

Nagyberegi testvériskolánk tanulói tavasszal látogattak gimnáziumunkba, ahol lelkes Baár-Madasos diákok és változatos programok várták őket öt napon keresztül.

Budapesti látogatásuk alatt a nagyberegi diákok betekintést nyerhettek a főváros történelmi múltjába, természeti és épített szépségeibe. Ezekre a programokra Baár-Madasos diákok is elkísérték a csoportot, ők mutatták be a város egy-egy nevezetességét. A Várnegyedben a Mátyás templom és a Halászbástya után a Nemzeti Galéria tárlatát ismertük meg, illetve megtekintettük a Habsburg Nádori Kriptát. Rövid sétát tettünk a Belvárosban, megnéztük a Szent Jobbot a Bazilikában, megismerkedtünk a Vörösmarty tér és az Andrássy út emblematikus épületeivel. A Terror Háza Múzeum borzalmai után a József Attila Emlékhelyen helyeztük el a közös koszorúnkat: a költő közelgő születésnapjáról és a magyar költészet napjáról emlékeztünk meg. Az utolsó közös program egy dunai hajózás volt. A városnézéseket a nagyberegi utazáson részt vevő három kísérőtanár koordinálta.

A budapesti találkozás egyik legmeghatóbb mozzanata a Schweitzer Albert Református Szeretetotthonban tett látogatás volt. Az otthon lakói nagyon várták a dalokból, versekből álló rövid műsort, de még jobban az azt követő beszélgetést a diákokkal. A két iskola tanulói közösen készültek erre az előadásra még az első nap: a vendégek megérkezése, az igazgatói köszöntő és a Baár-Madas bemutatása után (melyet egy diákunk tartott) még egy próbára is sort kerítettünk a díszteremben.

Nagyberegi vendégeink családoknál szálltak meg, így a baráti kapcsolatok még erősebbekké váltak. A fogadók változatos programokkal lepték meg a vendégeket, egyesek kisebb kirándulást tettek Esztergomba, Visegrádra, mások moziba, színházba, uszodába, kalandparkba mentek, de voltak olyanok is, akiknek szabadulószobából kellett kijutniuk. Budapesten is volt közös pizzázás, sok séta és beszélgetés, ahogy ősszel Kárpátalján is. A nagyberegi fiúk részt vettek iskolánk  DÖKösei által szervezett éjszakai focin is. 

Nagyon reméljük, testvériskolánk diákjai kellemes élményekkel tértek haza!