Blogs

Vendégeink voltak az elsősök

Nagy örömünkre az első osztályosok már megtanultak olvasni. 

Pénteken beiratkoztak és az első kikölcsönzött könyvekkel boldogan szaladtk haza. 

 

200 éve született Madách Imre

Élete: 

A Magyar Kultúra Napja

Rendkívüli lehetőség!

https://www.oszk.hu/rendezvenyek/magyar-kultura-napja-2023

Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal nálunk őrzött eredeti kéziratainak kiállítása
Időpont14.00–18.00 (regisztráció nem szükséges)
HelyszínV. emelet, Vershaza-kiállítás

 

140 éve született Kodály Zoltán

"Ahhoz sem hozzátenni, sem abból elvenni nem lehet".  Mondta bátran Rákosi Mátyásnak abból az alkalomból, hogy felkérte arra, hogy írja át a nemzeti himnuszunkat. 

Kodály Zoltán élete:

Adventikoszorút készítettünk

Ismét nagy érdeklődésre számított az adventikoszorúkészítés programja a könyvtárban.

Közel 70 tanuló készítette el egyéni, ünnepi, asztaldíszét. Különösen nagyon örültünk a sok fiú jelenlétének.

145 éve született Ady Endre

Az Érmindszenten 1877. november 22-én született Ady iskoláit Debrecenben és Nagyváradon végezte. Itt lépett az újságírói pályára, de itt ismerkedett meg a budapesti művészvilág számos képviselőjével, így Bródy Sándorral, Jókai Mórral, Fedák Sárival, Újházi Edével és múzsájával-szerelmével, a Párizsban élő Diósi Ödönné Brüll Adéllal (Léda). 1904 végén az akkor már költőként jegyzett Ady azt tervezte, hogy Pestre megy „szerencsét próbálni”, végül Nagyváradról Párizsba utazott Léda meghívására. Erről 1913-ban a következőket írta: „...

Könyvtári pillanatkép

Olvasni jó!

 

Áprily Lajos születésnapja

ÁPRILY LAJOS [e.: áprili]; családi nevén Jékely [e.: jékeli] (Brassó, 1887. november 14. – Bp., 1967. augusztus 6.): költő, műfordító, szerkesztő. Jékely Zoltán apja.

Erkel Ferenc születésnapja

ERKEL FERENC (Gyula, 1810. nov. 7. – Budapest, 1893. jún. 15.) nemcsak mint zeneszerző, hanem mint karmester, zongoraművész és pedagógus is fontos szerepet játszott a XIX. század magyar zenei életében. Pozsonyban tanult. Kolozsvárott zongoraművészként működött, majd 1835-től Pesten élt. Az újonnan megnyílt Pesti Magyar Színház első karmestere lett, ahol mintegy három évtizeden át zenei vezető és a szellemi élet irányítója volt. Aktív kapcsolatba került a színházzal is, ami zeneszerzői érdeklődését is a színpad felé irányította. 1840-ben mutatták be első operáját, a Bátori Máriát.

A MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA

1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen határozták el a magyar rendek a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását.

A Magyar Tudósok Világtalálkozóján (1996) döntés született arról, hogy ez a nap lesz minden évben A MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA, amelyet először 1997-ben ünnepeltek meg.

A mai szép napon tegyünk egy virtuális kirándulást az MTA könyvtárában.

https://csoma.digitaliskepmuhely.hu/

 

Influenza elleni oltás

Az iskolaorvosi rendelőben lehetőség van influenza elleni védőoltás igénylésére. Térítésmentesen igényelhető a krónikus betegségben szenvedőknek (asthma, allergia, egyéb légzőrendszeri betegségek, szív-és érrendszeri betegségek, obesitas, diabetes, stb). Egyéb esetben, szülői kérésre receptet , a kiváltott oltóanyag beadását tudjuk felajánlani. Visszajelzést a krisztina.monostori@bmrg.hu címre várjuk. 

 

 

Office telepítése

Tisztelt Szülők!

A mellékelt dokumentum alapján kívánunk segítséget adni az otthoni Microsoft Office telepítéséhez.

Áldás Békesség

Oltási időpont

A 6. és 7. évfolyamos diákok 2022.10.06.-án csütörtökön kapják az idén esedékes oltások közül az elsőt.

A HPV vírus és a védőoltás

A Nemzeti Immunizációs Program részeként a 12. életévét betöltött, 7. évfolyamos tanulók ingyenesen jogosultak a HPV elleni védőoltásra. A védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz 2018 szeptemberétől a kilenc komponensű Gardasil oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásának határideje 2022.09.12.

Az oltási sorozat első részét 2022 októberében, második részét pedig 2023 áprilisában kapják majd a tanulók.

7. évfolyam - Hepatitis B oltás

A hetedik évfolyamosok Hepatitis B fertőzés elleni  kötelező védőoltásban fognak részesülni, mely két részből áll, az első részt szeptemberben, a másodikat márciusban kapják majd a tanulók (amennyiben valaki korábban már részesült  a teljes oltás-sorozatban, azt igazolni kell, ebben az esetben a gyermek nem fog oltást kapni). A két oltás teljes életre szóló védettséget biztosít.

Nem oltható az a gyermek, akinek magas láza van.

Pages

Subscribe to RSS - blogs