Blogs

Egészségnap - Általános Iskola

2019.06.12.-én reggel még a szokásosnál is nagyobb volt az általános iskolai Egészségnap kezdetét jellemző izgalom. A hónapokkal ezelőtt összeállított program szerint az eseményt a II. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Mentőkutyás Szolgálatának bemutatójával szerettük volna kezdeni. A Katasztrófavédők érkezése mindig kicsit bizonytalan, hiszen, ha történik olyan esemény, amelyen a mentőkutyákat be kell vetni, az természetesen felülírja a tervezett bemutatót.

Elsősegély nyújtó verseny – területi forduló

2018 ősszén kezdődtek iskolánkban Kovács Dávid (Magyar Ifjúsági Vöröskereszt) vezetésével az elsősegélynyújtó klubfoglalkozások. Fél év eltelte után a csapat úgy döntött, idén is benevez a Vöröskereszt által szervezett versenyre. Védőnői vezetéssel gyakoroltak tovább a jelentkezők és vágtak neki az izgalmas feladatnak.

Kullancs elleni védekezés

Hatékony védőoltás

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni védőoltás igen hatékony, ugyanis évekig védelmet nyújt az aktív immunizálás. Az első védőoltást  kullancsmentes évszakban, télen vagy tavasz elején a legjobb beadni.

Hepatitis B II

A 7.évfolyamos tanulók 2019.03.25.-én kapják a fertőző májgyulladás elleni védőoltás 2. részét.

Verseny

Pompor Dávid 8. a-s diákunk 158 indulóból 2. lett a Jane Haining Angol Nyelvi Emlékversenyen a református iskolások között. Gratulálunk Dávidnak!

Véradás

 

Adj vért és ments meg három életet!

Véradó nap:2019.02.22. 13-18h Orvosi

 

Egészségnap 2019

„Istenem, adj lelki békét, annak elfogadására,
amin változtatni nem tudok,
bátorságot, hogy változtassak, amin tudok,
és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.”

 

 

A lelki béke imája is szerepelt az Egészségnapon az iskola folyosóit díszítő, az idei témához kötődő idézetek között. Gimnazista diákjaink a lelki egészséggel foglalkozó, ahhoz kapcsolódó előadásokon, foglalkozásokon vehettek részt.

 

Influenza elleni védőoltás

Lehetőség van az iskolaorvosi rendelőben influenza elleni védőoltás igénylésére. Az igénylést írásban, szülő aláírásával kell eljuttatni hozzánk. Ingyenes oltóanyag  azoknak a tanulóknak jár, akiknek valamilyen alapbetegségük van (allergia, asthma, szív-, vesebetegség, diabetes, stb.). A többi tanulónak az oltás receptre való felírását, és a szülő által kiváltott oltóanyag beadását tudjuk biztosítani.

MMR oltás - 6. osztály

Az oltás életkorhoz kötött, kötelező védőoltás (amennyiben a gyermek már máshol megkapta ezt az oltást, azt igazolni kell). 

A 6. évfolyamosok oltására 2018.10.25.-én kerül  majd sor.

HPV elleni védőoltás - 7. évfolyam lányok

A HPV fertőzés elleni védőoltás első részét azok a hetedikes lányok, akiknek a szülei igényelték ezt,

2018.10.19.-én pénteken fogják megkapni.

A betegségről és az oltásról egy korábbi keltezésű bejegyzésben lejebb olvashatnak.

7. évfolyam - szeptemberi oltás

Szeptemberben a hetedikesek Hepatitis  B fertőzés elleni védőoltást fognak kapni.

A Hepatitis B fertőzés elleni oltás kötelező védőoltás, mely két részből áll (amennyiben valaki korábban már részesült  a teljes oltás-sorozatban, azt igazolni kell, ebben az esetben a gyermek nem fog oltást kapni). A két oltás teljes életre szóló védettséget biztosít.

Nem oltható az a gyermek, akinek magas láza van.

6. évfolyam - szeptemberi oltás

Szeptember hónap folyamán a hatodik osztályosok életkorhoz kötött, kötelező DTaP védőoltásban részesülnek. Ilyen védőoltást életük során már többször kaptak a gyermekek, ismétlésre a védettség fenntartásához van szükség.

Mi ellen véd?

A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

A fejtetvesség leggyakrabban a különböző gyermekközösségekben (elsősorban az óvodákban és általános iskolákban) fordul elő, világszerte. Leginkább a 3-12 éves korosztály érintett. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a fejtetvességgel kapcsolatos legfontosabb ismereteket és a védekezés lehetőségeit. Ártalmuk elsősorban a vérszíváskor a szervezetbe jutó anyagok miatt kialakuló viszketés és ennek következményeként a vakarózás, amely felsebzi a bőrt és így másodlagos bőrgyulladáshoz vezethet. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt.

A HPV vírus és a védőoltás

2014 óta a Nemzeti Immunizációs Program részeként  minden 7. évfolyamos lány, aki betöltötte 12. életévét ingyenesen jogosult a HPV elleni védőoltásra. Nekik ez a védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz 2018 szeptemberétől a kilenc komponensű Gardasil oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásásnak határideje 2018.09.12.

Tájékoztató

Az iskola-egészségügyi szolgálat (Dr. Bak Zsuzsanna iskolaorvos, Monostori Krisztina védőnő) tájékoztatója

 

Az iskola falain belül, korszerű, jól felszerelt orvosi rendelő (betegszobákkal, elkülönítővel) működik.

Munkánkat a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével végezzük (26/1997 NM rendelet, 51/1997 NM rendelet, 49/2004 ESzCsM rendelet). Ezek alapján gyermeküknél a tanév folyamán különféle szűrővizsgálatokat fogunk végezni.

Pages

Subscribe to RSS - blogs