Könyvtar's blog

Vendégeink voltak az elsősök

Nagy örömünkre az első osztályosok már megtanultak olvasni. 

Pénteken beiratkoztak és az első kikölcsönzött könyvekkel boldogan szaladtk haza. 

 

200 éve született Madách Imre

Élete: 

A Magyar Kultúra Napja

Rendkívüli lehetőség!

https://www.oszk.hu/rendezvenyek/magyar-kultura-napja-2023

Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal nálunk őrzött eredeti kéziratainak kiállítása
Időpont14.00–18.00 (regisztráció nem szükséges)
HelyszínV. emelet, Vershaza-kiállítás

 

140 éve született Kodály Zoltán

"Ahhoz sem hozzátenni, sem abból elvenni nem lehet".  Mondta bátran Rákosi Mátyásnak abból az alkalomból, hogy felkérte arra, hogy írja át a nemzeti himnuszunkat. 

Kodály Zoltán élete:

Adventikoszorút készítettünk

Ismét nagy érdeklődésre számított az adventikoszorúkészítés programja a könyvtárban.

Közel 70 tanuló készítette el egyéni, ünnepi, asztaldíszét. Különösen nagyon örültünk a sok fiú jelenlétének.

145 éve született Ady Endre

Az Érmindszenten 1877. november 22-én született Ady iskoláit Debrecenben és Nagyváradon végezte. Itt lépett az újságírói pályára, de itt ismerkedett meg a budapesti művészvilág számos képviselőjével, így Bródy Sándorral, Jókai Mórral, Fedák Sárival, Újházi Edével és múzsájával-szerelmével, a Párizsban élő Diósi Ödönné Brüll Adéllal (Léda). 1904 végén az akkor már költőként jegyzett Ady azt tervezte, hogy Pestre megy „szerencsét próbálni”, végül Nagyváradról Párizsba utazott Léda meghívására. Erről 1913-ban a következőket írta: „...

Könyvtári pillanatkép

Olvasni jó!

 

Áprily Lajos születésnapja

ÁPRILY LAJOS [e.: áprili]; családi nevén Jékely [e.: jékeli] (Brassó, 1887. november 14. – Bp., 1967. augusztus 6.): költő, műfordító, szerkesztő. Jékely Zoltán apja.

Erkel Ferenc születésnapja

ERKEL FERENC (Gyula, 1810. nov. 7. – Budapest, 1893. jún. 15.) nemcsak mint zeneszerző, hanem mint karmester, zongoraművész és pedagógus is fontos szerepet játszott a XIX. század magyar zenei életében. Pozsonyban tanult. Kolozsvárott zongoraművészként működött, majd 1835-től Pesten élt. Az újonnan megnyílt Pesti Magyar Színház első karmestere lett, ahol mintegy három évtizeden át zenei vezető és a szellemi élet irányítója volt. Aktív kapcsolatba került a színházzal is, ami zeneszerzői érdeklődését is a színpad felé irányította. 1840-ben mutatták be első operáját, a Bátori Máriát.

A MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA

1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen határozták el a magyar rendek a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását.

A Magyar Tudósok Világtalálkozóján (1996) döntés született arról, hogy ez a nap lesz minden évben A MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA, amelyet először 1997-ben ünnepeltek meg.

A mai szép napon tegyünk egy virtuális kirándulást az MTA könyvtárában.

https://csoma.digitaliskepmuhely.hu/

 

A Föld Napja

A Föld Napja története 

1970-BEN KEZDŐDÖTT

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek
a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

1990-BEN VILÁGMOZGALOMMÁ VÁLT

A magyar költészet napja április 11.

A két születésnapos: 

József Attila költő és Márai Sándor író

 

Olvass innen róluk!

 

https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/jozsef_attila_szuletesnapja__1905_...

 

https://pim.hu/hu/marai/a-honlaprol

A magyar költészet napja

április 11.

110 éve született Örkény István

Örkény István (Budapest, 1912. április 5. – Budapest, 1979. június 24.)

Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író, drámaíró, műfordító. A Digitális Irodalmi Akadémia 2014-ben posztumusz tagjává választotta.

*

GYERMEKKÖNYVEK NEMZETKÖZI NAPJA

 

 

1967 óta tartják világszerte a GYERMEKKÖNYVEK NEMZETKÖZI NAPJÁt Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. Minden évben más-más ország vállalja az eseménysorozat szponzorálását, nevezetesen az adott ország megfogalmazza a nap jelmondatát, felkér egy neves írót, hogy ez alkalomból küldjön üzenetet a világ gyermekeinek, s egy képzőművészt, hogy tervezzen plakátot. 2001-ben Magyarország szervezte a központi rendezvényeket.

Pages

Subscribe to RSS - Könyvtar's blog