Utazás Budapestre

Testvériskolai látogatás Budapesten és kirándulás a Balaton-felvidéken

 

A Nagyberegi Református Líceum és a Baár-Madas Református Gimnázium hosszú éveken átívelő kapcsolatának egy újabb lépcsőfokához értünk az idei év áprilisának elején, hiszen iskolánk, a Határtalanul! programban részt vevő diákjai és  tanárai ismét ellátogatott testvérintézményünkbe.

Délután három órára érkeztünk meg a gimnáziumhoz, ahol rövid program-ismertető után mindenki találkozott a fogadójával, ezek után pedig hazamentünk a líceistákat fogadó családokhoz, ahol a bemutatkozás zajlott.

Másnap reggel a gimnázium épületében gyülekeztünk, ezután pedig egy rövid iskola-bemutatón vettünk részt, amiben sok érdekes dolgot megtudhatunk a Baár-Madas jelenlegi életéről. A nap további programjában egy világháborús szobrot koszorúztunk meg, amely a Városmajort díszíti.

Ezután egy rövid városnézésen vetünk részt, amelyben sok érdekes dolgot tudtunk meg a Baár-Madasos tanulóktól a nemzet fővárosáról, majd következett a Várkert Bazár, ahol egy rendkívül érdekes és magával ragadó tárlatot néztünk meg, amely az „Új világ született” címet kapta, s az első világháborút, valamint az azt követő zűrzavaros helyzetet dolgozta fel. Természetesen nem maradhatott ki a programból az Országház sem. Egy különleges helyre is elmentünk, ami a leginkább a második világháborúban játszott fontos szerepet, s ami nem más, mint a Sziklakórház. Este a vállalkozó szellemű fiúk kipróbálhatták az éjszakai focit, ami a helyi diákönkormányzat évenkénti rendezvénye és a feketébe öltözött csapatok küzdelmét jelenti a fehérbe öltözött csapatok ellen. Idén a fehér csapatok győztek 10 ponttal.

Szombaton indultunk Balatonfüredre, ami Balaton egyik ékköve. Két órás utazás után megnéztük Jókai Mór emlékházát, ahol sok fontos dolgot tudtunk meg az író életéről. Az emlékház látogatása után a Balaton parton sétáltunk egy kellemes pizzázással és sütizéssel egybekötve. Mindezek után elmentünk felfedezni a Tihanyt és a Tihanyi apátságot, majd pedig visszautaztunk az iskolához és onnan pedig a fogadó családhoz.

Vasárnap az egész napot a fogadó családdal töltöttük. Mindenkinek más és más programban lehetett része.

Hétfőn istentiszteleten vettünk részt, ahol megköszöntük a vendéglátást és visszainvitáltuk a budapestieket Kárpátaljára. A hazaút vidám és szomorú is volt egyszerre.

Remélem mindenki jó élményekkel és jó kedvvel tért haza!

Ezúton szeretnénk megköszönni a magyar kormány Határtalanul! Programjának segítségét, hiszen az utazás teljes költségét ők fedezték. További köszönet illeti a szervezőtanárokat, akik szabadidejüket nem sajnálva szervezték meg az utunkat: Felső Tímeát, Hergárné Mády Katalint és Orbán Lászlót.

Szeles Dávid,

8. osztályos tanuló

                                                                                                                              Nagyberegi Református Líceum

 

 

Áprilisban került sor arra, hogy az iskola 10.c osztályos tanulói viszonozzák a kárpátaljai testvériskolánk diákjai számára a kedves vendéglátást. A Nagyberegi Református Líceum tanulói április 4-én, csütörtök délután érkeztek iskolánkba. Egy rövid eligazítás után vendégeink a 10.C –sekkel hazatértek, hogy kipihenhessék a hosszú utat.

Másnap reggel megismerkedtek a Baár-Madas Gimnáziummmal, majd Budapest felfedezése következett. Először Szent Gellért szobrát néztük meg majd a Várkert Bazárba látogattunk Az Új világ született – 1914-1922 című kiállításra. A nap egyik fény pontjaként, a Parlamentet és a koronázási jelvényeket csodálhattuk meg. Délután, egy igen érdekes múzeumban, a Sziklakórházban vettünk részt egy vezetéses látogatáson. Jól elfáradtunk a sok sétában, de az éjszakai focit nem hagyták ki a nagyberegi fiúk.

 Szombaton a Balaton közelségét élvezhettük testvériskolánk diákjaival, hiszen Balatonfüreden és Tihanyban voltunk. Füreden megnéztük Jókai Mór Emlékházát, ahol az író nyaranta pihent. Sétáltunk a Tagore-sétányon és magyar süteményeket kóstoltunk a finom füredi pizza után. Tihanyban a belső tónál ürgét szerettünk volna fogni, majd a nap utolsó állomásaként a Tihanyi Apátságot tekintettük meg, ahol az alapító király, I. András sírja is található.

A vasárnapot mindenki a fogadó családokkal töltötte sokféle programmal.

A hétfői istentiszteleten búcsúztunk a nagyberegi diákoktól az őszi viszontlátás reményében.

Benedek Ildikó 10.C.