Határtalanul – Egyháztörténeti barangolások Erdélyben – 7. a osztály

2018. június 3-7.

1. nap: Reggel ½ 7-kor indultunk az iskola elől. Erdélybe sikeresen megérkeztünk. Első állomásunkon, Aradon csak áthaladtunk busszal, de Marosillyén már ki is szálltunk Bethlen Gábor szülőházát megnézni. Majd Déva vára következett, ahol megmásztuk a várat. Ezután érkeztünk meg szállásunkra, Gyulafehérvárra. Itt lefekvés előtt még tettünk egy sétát dr. Gudor Botond esperes egyháztörténeti vezetésével.

2. nap: Reggel elindultunk a Gyimesbe.(A busz mesebeli tájakon vitt minket keresztül). Az első megálló Árva Bethlen Kata temploma volt ahol egy lelkész mesélt nekünk a templom történetéről és megcsodálhattuk Kata menyasszonyi uszályát. Egy hosszú buszút után megálltunk Csíksomlyón, ahol megszemléltük a díszes katolikus templomot. A következő megálló az ezer éves határ és a Rákóczi vár volt. A vár megmászása után felkerestünk a közeli Kontumác kápolnát, ahol meghallgattunk egy rövid áhítatot. Az áhítat után elmentünk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyimesbükki gyermekotthonába. Az adományok beadása után a gyermekotthon egyik vezetője egy szívhez szóló beszéddel áldott meg minket. Az otthon után elérkeztünk az e napi végállomásra, a Boglárka panzióba, ahol meleg vacsorával és kényelmes ágyakkal vártak minket.

3. nap: Reggeli után az osztály elment Hidegségben egy bundavarró bácsihoz. Nála megnéztük hogyan készül a bunda. Visszafelé úton megáztattuk a lábunkat a patakban. 1 órakor találkoztunk egy ottani hetedik osztállyal. Velük egy órát töltöttünk, táncoltunk, fociztunk. Majd felbaktattunk egy hegyre, ahol bócot készítettünk. Ez volt az ebédünk. Egy kis eső kíséretében visszasétáltunk a Boglárka-panzióba. Vacsora után a nap zárásaként pedig elvittek minket szekerezni!

4. nap: A korai ébresztő és a finom reggeli után elhagytuk a szép Gyimest, és Székelyudvarhelyre utaztunk. Itt betértünk egy cukrászdába és sétáltunk egyet. Ezután átmentünk Szejkefürdőre, ahol a 15 székelykaput és Orbán Balázs síremlékét néztük meg. Majd Korondon álltunk meg a kirakodóvásárnál vásárolni. Utána Parajd következett, a sóbányába mentünk le, majd ettünk egy kürtős kalácsot. Szerdai utolsó állomásunk Marosvásárhely volt. Itt mielőtt a szállásunkra mentünk, tettünk egy sétát, megnéztük a két Bolyai szobrát.

5. nap: A ½ 7-es ébresztő és reggeli után, Marosvásárhelyről Kolozsvárra mentünk. Kolozsváron vezetéssel megnéztük a házsongárdi temetőt, majd pizzáztunk egyet. Ezután elindultunk Magyarországra. Útközben még megálltunk Királyhágón. A busz azonban csak Debrecenig vitt minket, úgyhogy onnan vonattal utaztunk haza Budapestre.

Nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük a lehetőséget, hogy elmehettünk!

Írta: Bartha Lilla, Szalontai Rozália

Szerkesztette: Nagy Zsófia

Kísérőtanárok voltak: Puskásné Benczúr Csilla és Bölcsföldiné Türk Emese of.