Versenykiírás

A Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium a 2021-2022. tanévben megrendezi a kétfordulós Dunamelléki Református Általános Iskolák Matematikaversenyét 5-6. évfolyamos tanulók részére.

A verseny célja: Lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy a Dunamelléki Református Egyházkerület református iskoláinak 5-6. évfolyamos tanulói összemérhessék matematikai tudásukat. A matematika népszerűsítése mellett kiemelt célunk, hogy támogassuk a matematikában tehetséges tanulókat képességeik kibontakoztatásában.

A verseny résztvevői: A Dunamelléki Református Egyházkerület református iskoláinak 5-6. évfolyamos tanulói.

 

A verseny két kategóriában és két fordulóban zajlik:

I. kategória 5. osztályos diákok

II. kategória 6. osztályos diákok

 

A verseny ütemezése:

Az 1. forduló időpontja: 2021. október 5. (kedd) 14 óra.

Helyszíne a nevező iskolákban

A döntő időpontja: 2021. november 20. (szombat) 10 óra.

Helyszíne Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium (1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna utca 3.)

 

A verseny menete:

Első forduló

Egy 20 feleletválasztós feladatból álló online feladatsort kell megoldaniuk a tanulóknak. A feladatok beküldéséhez internetkapcsolat szükséges. A feladatok elérhetőségét a versenyre nevező tanárnak juttatjuk el a verseny előtti nap 12 óráig. A feladatok szövege után öt lehetséges válasz található. A feladatok megoldásához körző, vonalzó, szögmérő használható. A feladatmegoldása után a helyes válasz előtti jelölőnégyzetbe kell kattintani, ezzel a rendszerben rögzítésre kerül a megoldás. Minden feladatnál csak egy helyes válasz lehetséges. A feladatmegoldásra 60 perc áll rendelkezésre. A megoldások ez alatt tetszőlegesen javíthatók, módosíthatók. A beküldés után további módosításra, javításra nincs lehetőség. A beküldött megoldásokat a versenyfelület rendszere automatikusan javítja, a pontszámok jóváhagyás után lesznek láthatóak.

Minden iskola kategóriánként legjobb tanulója behívást kap a verseny döntőjébe. A döntőbe kerül még az a kategóriánként három tanuló is, akik nem kerültek iskolájuk legjobb tanulója közé, de a teljes résztvevők közül a három legmagasabb pontszámmal rendelkeznek.

Döntő

A döntőben 5 feladatot kell a versenyzőnek papíron megoldania. A feladatmegoldásra 60 perc áll rendelkezésre. A versenyzők kódszámot kapnak, s névtelenül versenyeznek. A dolgozatok javítását a nevező iskolákból érkező, a versenyzőket kísérő szaktanárok végzik a javítókulcsok alapján. Csak azokat a tanulókat tudjuk fogadni a döntőbe, akit legalább egy matematikatanár kísér az iskolájából.

 

A versenyfeladatok értékelése:

Az első fordulóban minden helyes válasz 3 pontot ér. A helytelen megoldásért 1 pont levonás jár. Ha valaki egy feladatra nem ad választ, az nem számít rossz megoldásnak. Ebben az esetben a kódlapon a feladat melletti négyzeteket üresen kell hagyni. Minden tanuló 20 pontot kap a feladatlap kitöltésének kezdetekor. A megoldásokat évfolyamonként értékeljük. Egyenlő pontszám esetén az ér el jobb helyezést, akinek kevesebb a hibás megoldása. Ha ez is megegyezik, akkor azonos helyezést érnek el a versenyzők.

A döntőben minden feladat 10 pontot ér, amely a feladatmegoldásának helyes lépései szerint bonthatók. A helyes válasz indoklás nélküli közlése 2 pontot ér. A versenyzőket pontszámuk alapján rangsoroljuk.

 

A verseny díjazása:

Az első fordulóban résztvevők emléklapot kapnak, amelyeket online formában küldünk a kapcsolatot tartó megbízott számára. A döntőbe bejutottak mindegyike oklevelet kap. Az első három helyezett és felkészítő tanáraik értékes tárgyi jutalomban részesülnek. Az eredményhirdetésre a döntő napján kerül sor ünnepélyes keretek között.

A verseny tartalma: A verseny feladatai az előző években tanultakra, az aktuális NAT-ra épül, tankönyv független.

 

A verseny szervezése 

 Jelentkezés, nevezés:

A nevezett tanulók neveit a www.bmrg.hu honlapon, az Általános Iskola → Matematikaverseny → Nevezés menüpontban rögzítheti a nevező iskola matematikatanára, vagy az arra kijelölt személy szeptember 20-ig.

A verseny szervezője

Süveges-Szabó Marianna Éva matematika szakos innovátor-mestertanár

Elérhetősége: suveges-szabo.marianna@bmrg.hu telefonszám: +36 1 212 14 94/143

 

Az ön böngésző programja nem támogatja a PDF fájlok megjelenítését! Használjon "Adobe Acrobat Reader" -t vagy lehetőség van a fájl letöltésére.


Fájl letöltése.