Utazás Nagyenyedre

Újra Nagyenyeden

2018. márciusában ezúttal a Határtalanul program keretében jártunk testvériskolánkban, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban. Március 8. és 12. között várva várt tavaszias és tartalmas napoknak örülhettek diákjaink és vendéglátóik.

A szeretetteljes fogadtatás után pénteken a nagyenyedi kollégiumban kezdődött programunk. Az intézmény természettudományi múzeumában és az iskolaépületben Szilágyi Róbert tanártársunk, nagyenyedi kollégánk kísért minket. Idén lehetőségünk volt a nagyhírű könyvtár néhány féltve őrzött darabjának megtekintésére is. Délután Kolozsvár nevezetességeit néztük meg közösen, megemlékezve a házsongárdi temető a magyar történelem és művelődés számára fontos halottairól. A délután folyamán a csapat egy régi Kolozsvár-térkép segítségével derítette fel a belvárost.

Egész napos kirándulásunk célpontja ezúttal Marosvásárhely volt. A Teleki Téka és a gyönyörű Kultúrpalota megtekintése után a város magyar örökségét kutatták tovább a diákok újabb feladatot teljesítve. Hazaérkezve énekeltünk a nagyenyedi vártemplomban, és megkoszorúztuk a 1849. januárjában megölt magyarok emlékművét.

A vasárnap délutánt pedig egy színmagyar, hagyományaira büszke faluban, Magyarlapádon töltöttük, ahol táncbemutató, táncház, és jó ételek vártak. A magyarlapádi szórványkollégium kis tanulóit társasjátékokkal ajándékoztuk meg.

A csapat tagjai közül a legtöbben még nem jártak Enyeden, és volt, aki Erdélyben sem. Reménykedhetünk abban, hogy ez a látogatás még inkább meghozta kedvüket. Nagyenyedre és környékére pedig olyan helyként gondolnak majd, ahol új és régi barátaik élnek.