VERSENYFELHÍVÁS

Áprily Lajos Vers- és Prózamondó Verseny                                           

2016/2017                                                                                                        

 

Tisztelt Kollégák! Kedves Diákok!

 

Az Áprily Lajos Alapítvány nevében 23. alkalommal hirdetjük meg a 2016/2017-os tanév vers- és prózamondó versenyét a magyarországi református középiskolák 14-19 éves korú (9-13. évfolyamos) tanulói számára.

Mivel 2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200., valamint a reformáció 500. évfordulóját, idei versenytémáinkat ennek szellemében hirdetjük meg.

           

A verseny témái:
 

 1. „Van hallgatód? nincsen?
  Te mondd, ahogy isten
  Adta mondanod...”  

  (Arany János)

  Arany János egy szabadon választott verse. (Bármilyen verses formájú műve vagy annak részlete elfogadható.)

   

 2. „Én iskolám, köszönöm most neked,
  Hogy az eljött élet-csaták között

  Volt mindig hozzám víg üzeneted.

  Tápláltad tovább bennem az erőt,
  Szeretni az embert és küzdeni
  S hűn állni meg Isten s ember előtt.”

  (Ady Endre)

  Egy szabadon választott vers vagy próza(részlet) egy olyan magyar költőtől, írótól, aki valamelyik protestáns iskolában végezte tanulmányait.

 

Megjegyzések:

Javasoljuk, hogy a versenyzők kérjék magyartanáruk tanácsait, segítségét a szövegválasztáshoz és a felkészüléshez. Nagyon fontos, hogy minden előadó neméhez, korához és egyéniségéhez illő művet válasszon.

Felhívjuk a versenyzők és a felkészítő tanárok figyelmét arra, hogy a versenykiírásban meghatározott tartalmi és formai követelményeket tartsák szem előtt, mert az attól való eltérés a versenyzési jog elvesztésével jár együtt.

 

Követelmények:

 • A választott szöveg előadása ne legyen hosszabb 4 percnél!
 • Az előadásban a zsűri a kifogástalan szövegtudást, a magyar nyelv szabályait megtartó helyes és tiszta beszédet, a választott művek értő és átérző tolmácsolását értékeli.
 • Tisztelettel kérjük, hogy az országos döntőn részt vevő versenyzők iskolájuk egyenruhájában szerepeljenek.

 

Az értékelésről:

A produkciókat a zsűri arany, ezüst és bronz minősítésekkel rangsorolja, valamint dicséreteket is ad. A jutalmak formái: alapítványi pénzjutalom (a döntőn), könyvjutalom és oklevél/emléklap.

 

A lebonyolításról:

 • A verseny két fordulóból áll. Lehetőleg a tanév első felében (de legkésőbb február végéig) minden református középiskola rendezze meg saját iskolai szavalóversenyét, amelynek alapján a legjobb eredményt elért két-két diákját nevezheti be az országos döntőbe, amelyre 2017. március 24-25-én kerül sor a Baár-Madas Református Gimnáziumban. Az országos döntőre való jelentkezéseket a Baár-Madas honlapjáról (www.bmrg.hu) a Gimnázium/Áprily-szavalóverseny menüpont alatt letölthető jelentkezési lapon kell eljuttatni levélben vagy e-mailben 2017. február 28-áig a rendező iskolának: Baár-Madas Református Gimnázium, 1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 3., e-mail: marton.agota@bmrg.hu.

 

 • A jelentkezési lapok kézhezvétele után a szervezők minden református középiskolának részletes tájékoztatást küldenek levélben/e-mailben a döntő lebonyolításáról.

Minden további kérdéssel Marton Ágota Flórához vagy Kántor Szilviához forduljanak az érdeklődők az alábbi elérhetőségeken: marton.agota@bmrg.hu vagy kantorszilvia@gmail.com!

           

Sikeres felkészítést és örömteli versenyzést kívánunk az Áprily Alapítvány nevében:

Marton Ágota Flóra  és  Kántor Szilvia
magyartanárok

Budapest, 2016. november 14. (Áprily Lajos születésnapja)