Iskolaegészségügyi tájékoztató

Az iskola-egészségügyi szolgálat (Dr. Bak Zsuzsanna iskolaorvos, Monostori Krisztina védőnő) tájékoztatója

Az iskola falain belül korszerű, jól felszerelt orvosi rendelő (betegszobákkal, elkülönítővel) működik. Munkánkat a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje szerint végezzük (26/1997 NM rendelet, 51/1997 NM rendelet, 49/2004 ESzCsM rendelet).  Ezek alapján gyermeküknél a tanév folyamán különféle szűrővizsgálatokat fogunk végezni. Ezekről tájékoztatást ,  eredményt a Kréta IER felületén elektronikusan küldünk.

Minden évfolyam – a gimnazisták szeptember – október hónap folyamán - átesik mozgásszervi szűrővizsgálaton (ennek eredménye, illetve a szakorvosi leletek alapján dől el, hogy a tanuló tartásjavító tornára szorul e , és a tanév folyamán többször is tisztasági szűrésen. Iskolánk íratlan szabálya, hogy a tisztasági szűrésen kiszűrt – fejtetűvel fertőzött – tanuló csak a megfelelő kezelés elvégzése után, serkementesen jöhet iskolába (bővebb tájékoztató az Orvosi blogban).

A tanév folyamán - az osztályfőnökökkel előre egyeztetett rend szerint - a tanulók belgyógyászati és érzékszervi szűrése, illetve a 16. életévüket betöltöttek „záróvizsgálata” folyik (bőr, csont-izomrendszer, keringés, légzés, hasi szervek, külső nemi szervek, idegrendszer tájékozódó vizsgálata, vérnyomás, pulzus, testsúly, testmagasság mérése, látás-, hallás vizsgálat). A szűrések rendjéről elektronikus a tájékoztatás, eredményét a Kréta rendszeren keresztül küldjük. Amennyiben a szűrés folyamán felmerül valamilyen elváltozás gyanúja, a gyermek beutalót kap szakorvosi vizsgálatra, ahol javaslatot kap a további kezelésre vonatkozóan. Beutalás esetén kérjük: a tanuló a vizsgálat eredményét az iskola orvosi rendelőjében mutassa be!

 Életkorhoz kötött kötelező védőoltást az előírások szerint a 6. évfolyamosok (szeptemberben és októberben - kanyaró-mumpsz-rubeola oltást, diftéria-tetanus oltást), valamint a 7. évfolyamosok (Hepatitis B és HPV elleni oltást – mindkettőt két részletben, ősszel és tavasszal) kapnak. Fakultatív  az influenza elleni, a többi évfolyamnak a méhnyakrák elleni és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni oltás. Ezeket hirdetésükkor külön lehet igényelni, illetve szülői kérésre egyéni egyeztetés alapján egyéb esetekben is állunk rendelkezésükre.

Iskolán kívüli kötelező szűrés a fogászati szűrés, mely minden évfolyamot érint.

Az egészségnevelő előadások folyamatosak, témái évfolyamonként eltérőek.

Már most szeretettel invitáljuk a kedves Szülőket az általunk szervezett hagyományos Véradó Napra, melynek pontos dátumáról a tanévi naptárban tájékozódhatnak (általában február utolsó pénteke).

Az iskola-egészségügyi szolgálat szervezésében kerül megrendezésre  az Egészségnap is.

Az orvosi rendelőben minden nap délelőtt ambuláns rendelés folyik – ellátásra kerülnek a tanulók aktuális panaszai, sérülései. Szükség esetén betegszobai felvétel történik. Súlyos sérülés, betegség, magas láz esetén értesítjük a szülőket gyermekük állapotáról. Itt szeretnénk felhívni figyelmüket arra, hogy az iskolából kimenő telefonhívás esetén a telefonkészülékek a hívott szolgáltatótól függően eltérő mobil számot (pl. 0630-732 8174) jeleznek ki. Kérjük, hogy amennyiben erről a számról hívja Önöket valaki, fogadják a hívást (sok esetben tapasztaljuk, hogy ismeretlen szám esetén a szülők nem veszik fel a telefont). Nem fogadott hívás esetén az iskola vonalas telefonszámán (212-14-94, 114 mellék az orvosi) is tudnak érdeklődni, hogy mi kerestük e Önöket. Ezen a számon, illetve a krisztina.monostori@bmrg.hu e-mail címen kérdéseikkel is bátran fordulhatnak hozzánk!

Amennyiben este vagy reggel a gyermekük lázas, hány vagy egyéb ágynyugalmat igénylő rosszulléte van, a szülő a fent megadott telefonszámon rendelési időben jelezheti ezt. A hiányzást naplózzuk, illetve 3 nap időtartamban van hatáskörünk igazolni. Elhúzódóbb, súlyosabb betegség esetén a háziorvoshoz, vagy személyes megjelenéssel az iskolaorvoshoz kell fordulni. Hiányzásukról a napközben betegszobán fekvők, illetve az általunk hazaküldött tanulók is kapnak igazolást. Kérjük a szülőket, hogy gyermekeiket csak teljes gyógyulás, lázas betegség esetén egy teljesen lázmentes nap után engedjék újra iskolába!

Szeretnénk felhívni figyelmüket a reggeli, tízórai fontosságára is. Kérjük, ne engedjék el e nélkül gyermekeiket iskolába, sok az ebből adódó délelőtti rosszullét!

Legyenek figyelemmel arra is, hogy megfelelő ruházata legyen a tanulónak testnevelés órára. Hidegebb idő esetén feltétlenül melegítő nadrág és felső szükséges – azon kívül, hogy gyermeke a kinti testnevelés órán sem fog megfázni, húzódások, sérülések is megelőzhetőek ezzel.

Minden családnak jó egészséget kívánunk!

Áldás, Békesség!