Iskolaegészségügyi tájékoztató

Az iskola-egészségügyi szolgálat (Dr. Bak Zsuzsanna iskolaorvos, Monostori Krisztina védőnő) tájékoztatója

 

Covid19 járvány idejére vonatkozó szabályok:

 

 • TILOS az intézmény területére belépnie és ott tartózkodnia annak a tanulónak, akinek új típusú koronavírus fertőzésre jellemző tünetei vannak, vagy a megelőző három napban tapasztaltak nála ilyen tüneteket: • köhögés; • nehézlégzés, légszomj; • láz; • hidegrázás; izomfájdalom; • torokfájás; • újonnan kialakult ízérzés- vagy szaglászavar, illetve • émelygés, • hányás és/vagy • hasmenés.
 • Amennyiben a tanulónál ilyen tüneteket észlelnek, haladéktalanul hívják fel a gyermek háziorvosát, és kövessék az utasításait.
 • A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél vagy a vele egy háztartásban élő családtagnál koronafertőzés gyanú vagy igazolt fertőzés van. Az orvos utasításáig a gyermek az intézményt nem látogathatja. Kérjük a szülőket, hogy gyermekeiket csak teljes gyógyulás után engedjék újra iskolába! Betegség után a gyermek az iskolába kizárólag háziorvosi/szakorvosi igazolással térhet vissza. Az elmúlt években megszokott iskolaorvosi igazolás kiadására a COVID19 járvány alatt nincs lehetőség – kivéve az iskolában történt sérülés, trauma esetén! Karanténban lévő tanuló hiányzása igazoltnak tekinthető.
 • Abban az esetben, ha a Covid19 fertőzésre jellemző tünetek az iskolában jelentkeznek, a tanuló elkülönítésre kerül és haladéktalanul értesítjük a szülőt, akinek egy órán belül gondoskodnia kell a gyermek hazaviteléről! A tünetekkel rendelkező gyermek lehetőség szerint ne használja a tömegközlekedést, hanem egyénileg autóval, sz. e. mentővel szállítsák sebészi maszkban. Az elkülönítő helyiség szabályszerű fertőtlenítő takarítása minden használat után megtörténik.
 • Javasoljuk, hogy, krónikus betegségben szenvedő gyermek esetében hozzanak igazolást a gyermek háziorvosától/kezelőorvosától a gyermek krónikus betegségéről és a gyermekre vonatkozóan az iskolában javasolt védő intézkedésekről. Krónikus beteg tanuló hiányzása igazoltnak tekinthető a háziorvostól/szakorvostól tanév elején kért krónikus betegségről szóló igazolás alapján.
 • Első tanítási napon minden tanuló oktatásban részesül a köhögési etikettet, a kézmosás, illetve kézfertőtlenítés szabályait illetően.
 • A jelenleg hatályos eljárásrend szerint az iskolaegészségügyi szűrővizsgálatokat – beleértve az iskolafogászati szűrést is – maradéktalanul el kell végezni. Természetesen mindent megteszünk az esetleges fertőződések elkerülése érdekében:
 1. a szűrővizsgálatra/oltásra történő várakozási időt optimalizáljuk a vizsgálatok ütemezésével.
 2. a panaszokkal rendelkező tanulókat elkülönítjük.
 3. az aktuális eljárásrend utasításait betartjuk
 4. az Orvosi részlegbe belépéskor felnőtteknek maszk viselése kötelező, kézfertőtlenítés, lázmérés felnőttekre, gyermekekre vonatkozóan kötelező
 5. a tanulók vizsgálata/oltása során az egészségügyi személyzet arcpajzsot, gyanús esetben maszkot és kesztyűt is visel

 

 

 

Bővebb, nem csak a vírusidőszakra vonatkozó információk

 

Az iskola falain belül korszerű, jól felszerelt orvosi rendelő (betegszobákkal, elkülönítővel) működik.

Munkánkat a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje szerint végezzük (26/1997 NM rendelet, 51/1997 NM rendelet,49/2004 ESzCsM rendelet). Ezek alapján gyermeküknél a tanév folyamán különféle szűrővizsgálatokat fogunk végezni.

Minden évfolyam – a gimnazisták szeptember – október hónap folyamán - átesik mozgásszervi szűrővizsgálaton (ennek eredménye, illetve a szakorvosi leletek alapján dől el, hogy a tanuló gyógytestnevelésre szorul e – erről a szülőket e-mailben értesítjük) és a tanév folyamán többször is tisztasági szűrésen. Iskolánk íratlan szabálya, hogy a tisztasági szűrésen kiszűrt – fejtetűvel fertőzött – tanuló csak a megfelelő kezelés elvégzése után, serkementesen jöhet iskolába (bővebb tájékoztató az iskola honlapján az Orvosi blogban található).

 A tanév folyamán - az osztályfőnökökkel előre egyeztetett rend szerint - a tanulók belgyógyászati és érzékszervi szűrése, illetve a 16. életévüket betöltöttek „záróvizsgálata” folyik (bőr, csont-izomrendszer, keringés, légzés, hasi szervek, külső nemi szervek, idegrendszer tájékozódó vizsgálata, vérnyomás, pulzus, testsúly, testmagasság mérése, látás-, hallás vizsgálat). A szűrések rendjéről elektronikus a tájékoztatás (iskola honlapján „orvosi blog” alatt, vagy a szülői e-mail listákon keresztül). Amennyiben a szűrés folyamán felmerül valamilyen elváltozás gyanúja, a gyermek beutalót kap szakorvosi vizsgálatra, ahol javaslatot kap a további kezelésre vonatkozóan. Beutalás esetén kérjük: a tanuló a vizsgálat eredményét az iskola orvosi rendelőjében mutassa be! A szülőket az általunk végzett vizsgálatok eredményéről e-mailben értesítjük.

Életkorhoz kötött kötelező védőoltást az előírások szerint a 6. évfolyamosok (szeptemberben és októberben - kanyaró-mumpsz-rubeola oltást, diftéria-tetanus oltást), valamint a 7. évfolyamosok (Hepatitis B elleni, illetve a lányok részére HPV elleni oltást – mindkettőt két részletben, ősszel és tavasszal) kapnak. Fakultatív az influenza elleni, a többi évfolyamnak a méhnyakrák elleni és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni oltás. Ezeket hirdetésükkor külön lehet igényelni, illetve szülői kérésre egyéni egyeztetés alapján egyéb esetekben is állunk rendelkezésükre.

Iskolán kívüli kötelező szűrés a fogászati szűrés, mely minden évfolyamot érint.

Az egészségnevelő előadások folyamatosak, témái évfolyamonként eltérőek. Az éppen aktuális oltásokról és az egészségnevelésről szintén található tájékoztatás az iskola honlapján.

Már most szeretettel invitáljuk a kedves Szülőket az általunk szervezett hagyományos Véradó Napra, melynek pontos dátumáról a tanévi naptárban tájékozódhatnak (általában február utolsó pénteke). Az iskola-egészségügyi szolgálat szervezésében kerül megrendezésre mind a gimnáziumban, mind az általános iskolában az Egészségnap.

Az orvosi rendelőben minden nap délelőtt ambuláns rendelés folyik – ellátásra kerülnek a tanulók aktuális panaszai, sérülései. Szükség esetén betegszobai felvétel történik. Súlyos sérülés, betegség, magas láz esetén értesítjük a szülőket gyermekük állapotáról. Itt szeretnénk felhívni figyelmüket arra, hogy az iskolából kimenő telefonhívás esetén a telefonkészülékek a hívott szolgáltatótól függően eltérő mobil számot (pl. 0630-7328174) jeleznek ki. Kérjük, hogy amennyiben erről a számról hívja Önöket valaki, fogadják a hívást (sok esetben tapasztaljuk, hogy ismeretlen szám esetén a szülők nem veszik fel a telefont). Nem fogadott hívás esetén az iskola vonalas telefonszámán (212-14-94, 114 mellék az orvosi) is  tudnak érdeklődni, hogy mi kerestük e  Önöket. Ezen a számon, illetve a krisztina.monostori@bmrg.hu e-mail címen kérdéseikkel is bátran fordulhatnak hozzánk!

Szeretnénk felhívni figyelmüket a reggeli, tízórai fontosságára is. Kérjük, ne engedjék el e nélkül gyermekeiket iskolába, sok az ebből adódó délelőtti rosszullét! Legyenek figyelemmel arra is, hogy megfelelő ruházata legyen a tanulónak testnevelés órára. Hidegebb idő esetén feltétlenül melegítő nadrág és felső szükséges – azon kívül, hogy gyermeke a kinti testnevelés órán sem fog megfázni, húzódások, sérülések is megelőzhetőek ezzel.

 

 

Minden családnak jó egészséget kívánunk!                               Áldás, Békesség!