Rendhagyó ballagási köszöntő!

Kedves végzős diákok!

Történelmet írtok a Baár-Madas életében, pedig nem vágytatok rá. Nem kívántatok ti hősök lenni, akikre majd úgy emlékeznek az utódok, ők aztán helyt álltak a nehéz időkben. Nem gondoltatok arra sem, hogy az iskolatörténeti tételben szerepelni fogtok egyszer.

Mégis, akaratokon kívül is, hősökké váltatok. Járvány idején még nem érettségizett senki a Baár-Madasban. Nem kellett mindent egy lapra téve csak az írásbelin bizonyítani a rátermettségüket vizsgázóknak.

A hagyományok folytatására készültetek még tavasszal. Közös szeretetvendégségben együtt lenni a tanárokkal. Az utolsó osztályfőnöki órán útravaló gondolatokat hallgatni. Végigvonulni középiskolai életetek helyszínein, fogadni a szülők, rokonok köszöntését, virágcsokrok alatt roskadozva elballagni a Torockó téri templomba, meghallgatni az utolsó középiskolai istentiszteletet, majd a családdal megünnepelni, hogy véget értek a középiskolai évek.

Ezek a pillanatok most nem adatnak meg nektek. Zoomon keresztül kapjátok meg az utolsó eligazításokat az osztályfőnököktől. E-mailben és honlapon köszönt az igazgató, és youtube-on át ad lelki megerősítést a lelkész. Csak szűk családi körben emlékeztek meg a gimnáziumi évekről.

A mögöttetek hagyott tizenkettő, hat, négy évben a tanárok szívébe írtátok neveteket. Ha a szokott körülmények között ballagtok és érettségiztek, akkor is szép emléket hagytatok volna magatok után. Szeretetre méltó lányok és fiúk 2020-ból.

Most még nem tapasztalt helyzetben kell bizonyítanotok. Hogy ilyen körülmények között vállaljátok a vizsgákat, elismerés illett benneteket. A válságos időkben azonban azok, akik közösséget alkotnak, még inkább összezárnak, és segítik egymást.

A pedagógusaitok fokozottan szorítanak értetek. Bátran gondolhattok arra, a szeretet hatékonyan működik: lélekben fogja tollatokat a magyartanár, megkeresi a függvénytáblázatban a megoldást a matematika tanár, megtalálja az atlaszban a megfelelő csata évszámát a történelem tanár. Szüleitek gondoskodó figyelme végig veletek lesz. Ha esetleg kétségek fognak el benneteket, gondoljatok az Úr kijelentésére: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy.

Nincs kétségem, az érettségit legjobb tudásotok szerint teljesíteni fogjátok, és ősszel már valamelyik egyetem hallgatói lesztek.

Tehát, ne csüggedj el, kicsiny sereg!

Ha eljönnek a békésebb idők, összegyűlünk az elmaradt közös ebédre a díszterembe, a hősök, akik történelmet írtak a Baár-Madasban, és azok, akik értük szorítottak.

                       

Tombor László

    igazgató

Kérlek benneteket, kattintsatok a linkre, és tekintsétek meg a nektek szóló filmet.

https://drive.google.com/file/d/18jsxFaKGy-r8uFGGN4dQLCL1pv_SoLwL/view?u...