Nem engedünk a ‘48-ból!

Nem engedünk a ‘48-ból!

A bizonytalanság és a nehézségek ellenére idén is megtartották Sátoraljaújhelyben az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos döntőjét, immáron a 48. alkalommal.

A verseny célja anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat fejlesztése, a kialakult készségek mérése és minősítése. Feladata az általános és közéleti beszédkultúra fejlődésének segítése.

Az október 16-18. között zajló eseményen nagy örömmel vettünk részt. A verseny pénteki részén egy húsz feladatból álló írásbeli feladatsort kaptunk, mellyel egy olyan épületben küzdöttünk meg, ahol hajdanán maga Kossuth Lajos is koptatta az iskolapadot.

Szombaton sor került a szóbeli megmérettetésre, melyet a sátoraljaújhelyi városháza dísztermében tartottak. A bírálóbizottság tagjai voltak többek között: dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár, Török Annamária a Magyar Rádió Kazinczy-díjas bemondója és Nyiri Péter irodalomtörténész, muzeológus, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója.

A hétvége nem zárult eredménytelenül: mindketten megkaptuk az Anyanyelvápolók Szövetsége különdíját, emellett a hangulat is csodás volt. Új ismeretségek, új barátságok szövődtek, és nem utolsó sorban együtt tehettünk egy csöppet édes anyanyelvünk megőrzéséért, ápolásáért. Ez fontos feladatunk mindenkor.

“...a nyelv legyen hív, kész és tetsző magyarázója mindannak, amit a lélek gondol és érez.” Kazinczy Ferenc

Takács Rebeka 12.c, Bálint Ádám 12.b

Takács Rebeka - Emléklap
Bálint Ádám - Emléklap