A HPV vírus és a védőoltás

A Nemzeti Immunizációs Program részeként a 12. életévét betöltött, 7. évfolyamos tanulók ingyenesen jogosultak a HPV elleni védőoltásra. A védőoltás kötelezően ajánlott - szülői írásbeli nyilatkozat után adható be az oltás. Az ingyenes oltáshoz 2018 szeptemberétől a kilenc komponensű Gardasil oltóanyagot biztosítja a BFKH II. Kerületi hivatala Népegészségügyi Osztály.

A nyilatkozat leadásának határideje 2023.09.11.

Az oltási sorozat első részét 2023 októberében, második részét pedig 2024 áprilisában kapják majd a tanulók.

Az idősebb korosztály számára receptet tudunk biztosítani, majd az oltóanyag kiváltása után vállaljuk annak beadását.

Mi a HPV?

A HPV (human papillomavírus) egy gyakori vírus, mely a nőket, férfiakat egyaránt fertőzi. Több mint 100 típusa van (ezeket felfedezésük szerint számokkal jelölik), melyek közül 30 a genitális (nemi) szervek környékét fertőzi meg, 15 típusa bizonyítottan onkogén. Egyes típusok méhnyakrákot, hüvelyrákot, szeméremtestrákot okozhatnak, más HPV típusok genitális szemölcsöket és jóindulatú méhnyaki elváltozásokat válthatnak ki. A típusokat rákkeltő képességük alapján 3 csoportba sorolják, magas (16,18,31,33,35,45,51,52,56,58,59,66,68), alacsony (6,11,42,43,44,45) és nem azonosított kockázatú csoport létezik. A magas kockázatú típusok bizonyítottan okozhatnak méhnyakrákot, ezek közül a HPV 16 és 18 az esetek 70%-áért, a többi típus a maradék 30%-ért felelős. HPV nélkül gyakorlatilag nincs daganat. Az alacsony kockázatú típusok a nemi szerveken kialakuló szemölcsökért felelősek, a HPV 6 és 11 okozza ezek 90%-át. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 660 millió embernek van HPV fertőzése, méhnyakrák miatt pedig több mint 650 nő hal meg a világon naponta. Magyarországon a szexuálisan aktív 15-24 évesek majdnem negyede érintett, azaz minden 4. fiatal human papillomavírussal fertőzött. A fertőzött személy jellemzően panasz és tünetmentes, ezért egyrészt úgy terjesztheti a vírust, hogy nem is tud róla, másrészt az esetlegesen kialakuló betegséget lehet, hogy csak előrehaladott állapotában fogják  diagnosztizálni. Hazánkban az összlakosságot tekintve a méhnyakrák okozta halálozás a 9. helyen áll, míg a női daganatos megbetegedéseket tekintve világviszonylatban is és Magyarországon is a mellrák után a 2. leggyakoribb halálok, évente közel 500 nő hal bele.

Férfiak esetében is ismert  a vírusfertőzés daganatos elváltozások kialakulására hajlamosító szerepe. E ritka rosszindulatú elváltozások általában a nemiszervek és a végbélnyílás régióit érintik. Ezenkívül a nemi HPV-fertőzés férfiakban is okozhat nemi szemölcsöt, condylomát. Férfiak esetében a HPV-fertőzés a húgycsövet, a hímvessző és a herezacskók bőrét érintheti.

Hogyan terjed a fertőzés?

A fertőzés a fertőzött területek érintkezésével, összedörzsölésével, főleg szexuális úton történik. Mivel bőr-bőr kontaktus útján is terjed (nem csak abban az esetben, amikor behatolás is történik), az óvszerrel való védekezés ugyan jelentősen csökkentheti a fertőzés esélyét, azonban teljes védelmet nem nyújt. Mivel évekig tünetmentesen lappanghat, sem a fertőzött személy, sem a környezete nem tud a továbbvitel veszélyéről, így  a férfiak, akik számára a vírus nem jelent olyan nagy nagy kockázatot, mint a nőknek,  női partnerüknek a méhnyakrák kialakulásáért felelős kórokozót adhatják át.

Hogyan kezelhető a HPV fertőzés?

Jelenleg nincs bizonyított kezelés, az emberek többségénél a szervezet védekező mechanizmusa elegendő ahhoz, hogy megszabaduljon a vírustól. Ez a magas kockázatú HPV típusoknál 12-18 hónap alatt történik meg, de egyéb vírusfertőzésekkel ellentétben a vírussal való találkozás után nem alakul ki megfelelő immunválasz, ami azt jelenti, hogy a nők egész életükben veszélyeztetettek, bármikor kialakulhat újabb fertőzés. A HPV fertőzés lehetséges következményei (méhnyakrák, genitális szemölcsök) közül egyesek gyógyíthatók.

Megelőzés

Az oltás fő célcsoportját a nemi élet megkezdése előtt állók jelentik. A lányok esetében a jelenlegi kutatási eredmények alapján 100%-os védelmet jelent az oltás a HPV okozta méhnyakrák ellen. Az oltás 9 éves  kortól alkalmazható, 10-15 éves korban tartják a legoptimálisabbnak a beadás időpontját, mivel ebben az életkorban egyrészt remélhetőleg a szóban forgó fiatal nem élt még szexuális életet, másrészt serdülőkorban az immunrendszer olyan állapotban van, hogy a kiváltott immunválasz jóval erősebb lesz, mintha az oltásra későbbi életkorban kerül sor. Természetesen később is beadható az oltás, de amennyiben már történt szexuális érintkezés, az oltást meg kell, hogy előzze egy HPV szűrés. Hangsúlyozandó, hogy az oltás lányok esetében csak kiegészíti és nem helyettesíti a méhnyakrák szűrést, melyen minden felnőtt nőnek ajánlott rendszeresen részt vennie, hiszen a méhnyakrák elleni védekezés két alappilére az oltás és a szűrés, melyek együtt megvédik (megvédenék) a nőket.

A védőoltásról

A HPV elleni védőoltásnak jelenleg három típusa van forgalomban Magyarországon.

Legújabb - Gardasil

A humán papillómavírus (HPV) 6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típusai által okozott megbetegedések ellen nyújt védelmet. Önköltséges, ára kb 43.000 Ft/db.

A Gardasil 9 kilenc év felett nemtől és kortól függetlenül kezdve serdülőknek és felnőtteknek is alkalmazható.
9- 14 éves kor között a  Gardasil 9  2 adagos oltási séma szerint adható be:
- Első injekció: egy kiválasztott időpontban
- Második injekció: az első injekció után 5-13 hónappal
Ha a vakcina második adagja az első adag után kevesebb mint 5 hónappal kerül beadásra, minden esetben be kell adni egy harmadik adagot is.
A Gardasil 9 beadható  3 adagos oltási séma alapján is:
- Első injekció: egy kiválasztott időpontban
- Második injekció: az első injekció beadása után 2 hónappal (leghamarabb egy hónappal az első adag beadását követően)
- Harmadik injekció: az első injekció beadása után 6 hónappal (leghamarabb 3 hónappal a második adag beadását követően)
Mindhárom adagot egy éven belül be kell adni.

15 éves kortól a  Gardasil 9  3 adagos oltási séma szerint adható be:
- Első injekció: egy kiválasztott időpontban
- Második injekció: az első injekció után 2 hónappal (leghamarabb egy hónappal az első adag beadását követően)
- Harmadik injekció: az első injekció után 6 hónappal (leghamarabb 3 hónappal a második adag beadását követően)
Mindhárom adagot egy éven belül be kell adni.

A védelem időtartamát tekintve hosszú távú követéses vizsgálatok folynak, a jelenlegi álláspont szerint emlékeztető oltásra nem lesz szükség, mivel az oltóanyag ún. memória-vakcina.

Négykomponensű védőoltás - Silgard

Ez a vakcina a 16-os és 18-as magas rákkockázatú típusok mellett a 6-os és 11-es alacsony rákkockázatú, de igen kellemetlen nemi szervi szemölcsöket (condylomákat) okozó HPV típusok ellen is védelmet nyújt. A négykomponensű védőoltás a HPV16-os, 18-as, és a 6-os és 11-es típusaival szemben biztosít védelmet és a következő betegségek előzhetők meg általa: méhnyakrák, szeméremtesti rák, hüvelyrák, végbélnyílás körüli daganatok, nemi szervi szemölcsök.

9-14 éves korban 2 oltás elegendő, melyeket 6 hónap különbséggel kell beadni, de választható a 3 oltásból álló sorozat is. 15 éves vagy ennél idősebb személyeknél a teljes oltási sorozat, 3 oltás szükséges a teljes védelem kialakulásához, melyeket fél év alatt kell beadni.

Jelenleg nem elérhető

Kétkomponensű védőoltás - Cervarix

Ez a vakcina elsősorban a HPV 16-os és 18-as típusaival szemben nyújt védelmet, amelyek a

méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozzák.

A kétkomponensű védőoltás a HPV 16-os és 18-as típusaival szemben biztosít védelmet, és a következő betegségek előzhetők meg általa: méhnyakrák, szeméremtesti rák, hüvelyrák.

9-14 éves korban 2 oltás elegendő (amíg a 15. életévét be nem tölti, és az első oltás időpontját kell figyelembe venni), melyeket 6 hónap különbséggel kell beadni. 15 éves vagy ennél idősebb személyeknél 3 oltás szükséges a teljes védelem kialakulásához, melyet fél év alatt kell beadni.

Az állami oltási programban jelenleg nem igényelhető, nőgyógyásznál vagy a iskola/házi gyermekorvosnál lehet kérni, és recept ellenében gyógyszertárban megvásárolni, ára kb 30.000Ft/db.

Hiteles információ található a www. hpvdoktor.hu oldalon, illetve az alábbi linkeken:  https://www.youtube.com/watch?v=KdI9harQhRk, ,  https://www.youtube.com/watch?v=pu0LloizWvk

https://www.malyvavirag.hu/kiadvanyok/a-fele-se-mese-hpv-vedooltas-kisokos

Kérdés esetén kérem, konzultáljanak  háziorvosukkal, nőgyógyászukkal, illetve ha tudunk, az Orvosiban is szívesen állunk rendelkezésükre (212-1494/114, krisztina.monostori@bmrg.hu)